Zo onderhandelt u bij een arbeidsconflict: 8 stappen

Leestijd
2 minuten
09 december 2024 bijgewerkt

Door: Diederik Diercks, arbeidsmediator, directeur Result Mediation en trainer

Soms is bij een conflict de relatie niet te redden. Wanneer dit duidelijk wordt, verander ik van een mediator in een onderhandelaar. Als mediator probeer ik wederzijds begrip en vertrouwen te vinden. Als onderhandelaar telt vooral het resultaat. Lees hier de acht onderdelen van ‘de dans van de onderhandeling’.

onderhandelen bij een arbeidsconflict in 8 stappen

1. Beweging

Een onderhandeling is een dans met als voorwaarde beweging. Hoe groot die beweging is, is niet belangrijk. Als beide kanten maar bewegen en op elkaar reageren.

2. Ruimte

Hoewel het voor veel mensen gespeeld voelt om niet gelijk hun eindbod op tafel te leggen, maar eerst iets anders te bieden, adviseer ik toch om niet meteen het eindbod te geven. Zo creëert u voor uzelf en de andere partij de noodzakelijke bewegingsruimte.

3. Tijd

Neem de tijd voor een onderhandeling. Plan een dag waarop alle stakeholders beschikbaar zijn en spreek af dat u niet zonder akkoord het pand verlaat. De grootste zorg in de meeste onderhandelingen is dat we door de ander gebruikt worden. Door gezamenlijk in het proces te investeren, krijgt u een beter beeld van de eigen positie en die van de ander. Hierdoor kunt u een beter akkoord bereiken dan via mail, telefoon of advocaten.

4. Doel

Het doel van een onderhandeling moet zijn erachter te komen waar de grens van de ander ligt. Met zo’n doel heeft onderhandelen altijd zin. Door zelf te bewegen, daagt u de ander uit om ook meer te laten zien. Heeft u de grens van de ander bereikt, dan kunt u de afweging maken of het voor u ook een goede oplossing is.

Webinar arbeidsconflicten

Webinar: conflicten tijdig oplossen voorkomt verzuim

Ontevredenheid over bepaalde werkzaamheden of ruzies over vakantiedagen? Meestal zijn het situaties waar medewerkers onderling prima uitkomen. Als dat niet lukt, dan kan dat leiden tot arbeidsconflicten of zelfs verzuim. Bent u benieuwd naar tips en handvatten om conflicten te voorkomen en op te lossen? 

5. Uw belang

In een onderhandeling waaraan een conflict vooraf is gegaan, kunnen mensen soms hun eigen belang uit het oog verliezen. Ze zijn dan vooral bezig met het straffen van de ander, zelfs als dat niet de beste oplossing voor henzelf is. Centrale vraag blijft: “Wat is goed voor u?”. Stel u bereikt geen overeenstemming, is de situatie dan beter dan wat de ander nu bereid is te doen?

6. Niet wat niet, maar wat wel

In elke onderhandeling komt het meerdere keren voor dat één van de partijen blijft hangen op “dat wil ik niet” zonder zelf te bewegen of aan te geven “maar dat wil ik wel.” Dat is geen dansen, dat is stilstaan.

7. De laatste stap

Soms is 99% van het gat overbrugd, maar lukt die laatste 1% niet. Dat gaat natuurlijk niet meer om de inhoud, maar om het principe. Het zetten van die laatste stap voelt als een nederlaag. Eigenlijk mag een onderhandeling daar niet meer op stuklopen. Als mediator heb ik hiervoor een paar oplossingen: 1) beiden vragen om de grootste te zijn en die laatste stap te zetten, 2) een mediatorsproposal doen: een neutraal voorstel ergens in het midden, of 3) bedenktijd inbouwen.

8. Allebei een nier kwijt

Ik hoorde eens van een werkgever: “Na een goede onderhandeling heb je allebei het gevoel dat je een nier kwijt bent”. Dat hoeft zeker niet zo te zijn, maar het idee kan bij een exit-onderhandeling van pas komen. Vaak hebben beide partijen het gevoel dat zij véél meer zijn opgeschoven dan de ander.

Ontspanning

Kom je er dan samen uit, zie je vaak ook langzaam wat ontspanning ontstaan en kunnen beide partijen weer verder.

Gerelateerde nieuwsberichten

RIE
17 april 2023

Hoe maakt u zelf een Risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E)?

Lees meer
gevarendriehoek
28 april 2021

Arbeidsrisico’s verminderen

Lees meer
PSA aanpakken en voorkomen in vijf stappen
01 augustus 2022

PSA aanpakken en voorkomen in vijf stappen

Lees meer