Wat is ongewenst gedrag op de werkvloer?
Ongewenst gedrag gaat over hoe u, uw werknemers en leidinggevenden maar ook externen zoals klanten, leveranciers of gasten met elkaar omgaan op het werk. Wat houdt het in en wat zijn de gevolgen op de werkvloer? Wij leggen het uit.
Ongewenste omgangsvormen volgens de Arbowet
In de Arbowet staan vier soorten ongewenst gedrag omschreven:
- Agressie
- Pesten
- Discriminatie
- Seksuele intimidatie
Bij agressie kan er bijvoorbeeld sprake zijn van intimidatie door klanten, collega’s of leidinggevenden. Of van lichamelijk geweld. Pestgedrag kan betekenen dat iemand buitengesloten wordt, of genegeerd of getreiterd wordt. Het pesten kan onder andere betrekking hebben op iemands uiterlijk, geloof, seksuele voorkeur of leeftijd. Discriminatie kent wat dat betreft overlap. Dat kan bijvoorbeeld ook te maken hebben met leeftijd of seksuele geaardheid. Of met onder andere sekse, nationaliteit, etnische achtergrond of handicap.
Het ingewikkelde is dat ongewenst gedrag bewust kan plaatsvinden, maar soms ook onbedoeld of onbewust. Het gaat namelijk niet om de intentie van de 'dader', maar om hoe de ontvanger het ervaart. Wat de één onschuldig vindt, kan de ander als vervelend, vijandig, vernederend of intimiderend ervaren. Het is belangrijk om het slachtoffer serieus te nemen.
De gevolgen van ongewenst gedrag
Zowel slachtoffers als hun werkgevers hebben te maken met de negatieve gevolgen van ongewenste omgangsvormen op het werk. Ongewenst gedrag is een vorm van psychosociale arbeidsbelasting (PSA) en dat is al jaren een van de belangrijkste arbeidsrisico’s. Slachtoffers kunnen (langdurig) ziek worden door stress of depressieve gevoelens. Vaak zijn deze werknemers al minder productief geworden voordat ze zich ziek melden. Door bijvoorbeeld slaaptekort of concentratieverlies.
Meer weten over de gevolgen en wat u kunt doen om het te voorkomen? Klik op de knop hieronder voor meer informatie.