Arbobeleidscyclus
U heeft als werkgever een zorgplicht voor uw werknemers. Dat betekent dat u optimale arbeidsomstandigheden moet creëren om gezondheidsrisico's te voorkomen. In de Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet) staat hoe u dat kunt doen. Lees hier hoe u met de arbobeleidscyclus in vijf stappen werkt aan een effectief arbobeleid.
- Waarom investeren in arbobeleid?
- De vijf stappen
- Risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E)
en Preventief medisch onderzoek (PMO)
Waarom investeren in arbobeleid?
Verzuim is voor niemand prettig. Werknemers hebben gezondheidsklachten, werkgevers missen hun werknemers en zitten met kosten waar geen opbrengsten tegenover staan. U voorkomt dus veel ellende als u het verzuim binnen uw organisatie kunt verlagen. Sterker nog: investeren in preventie heeft een positieve uitwerking. U toont goed werkgeverschap en motiveert hiermee uw werknemers. U voldoet aan uw wettelijke verplichtingen, waarmee u boetes voorkomt. Gebruik de arbobeleidscyclus als praktische leidraad voor een effectief (preventief) arbobeleid.
Training Verzuimmanagement
Verzuim is een complex probleem, dus zit u ongetwijfeld met allerlei vragen. Wat mag wel en wat niet? Welke stappen moet u volgen? Hoe voert u goede verzuimgesprekken? Tijdens deze training staan we uitgebreid stil bij deze en andere vragen. Zo leert u verzuim effectief beheersen en beperken.
De vijf stappen
De Arbowet is altijd het vertrekpunt. De juiste route, de arbobeleidscyclus, bestaat uit de volgende vijf onderdelen:
1. Ambiëren
U heeft de intentie om met uw arbobeleid aan de slag te gaan en stelt hiervoor duidelijke doelen vast.
2. Analyseren
Zodra vaststaat dat u met uw arbobeleid aan de slag gaat, is het zaak de risico’s binnen uw bedrijf te inventariseren.
3. Afwegen
U maakt een zorgvuldige afweging van de risico's. In uw Plan van aanpak beschrijft u welke risico’s u het eerste aanpakt.
4. Aanpakken
De risico's en prioriteiten zijn duidelijk. U kunt aan de slag met uw Plan van aanpak en de actiepunten.
5. Afronden
U sluit de cyclus af door te blijven monitoren, de resultaten te beoordelen en vervolgens bij te sturen waar nodig.
Start: RI&E
Met de Risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) brengt u de risico’s op het gebied van welzijn, gezondheid en veiligheid in beeld en beschrijft u de risicogroepen. Op basis van de RI&E volgt een Plan van aanpak waarin staat hoe u de risico’s bij de bron aanpakt.
Vervolg: PMO
De in de RI&E gesignaleerde risico’s en risicogroepen vormen de basis voor het Preventief medisch onderzoek (PMO). Waar de RI&E uitgaat van de ‘gemiddelde mens’, toetst het PMO de gevoeligheid voor risico’s per medewerker, en dat is een belangrijk verschil. Zowel de RI&E als het PMO zijn verplichtingen vanuit de Arbowet.
Alles over de RI&E
Het bieden van een veilige en gezonde werkomgeving start met inzicht in de risico's. Met een RI&E brengt u de arbeidsrisico’s in kaart, en kunt u ze gericht aanpakken. Een onmisbaar instrument dus om uw werknemers gezond, veilig en met plezier aan het werk te houden. Lees er hier alles over.