Alle vragen én antwoorden over PSA en vertrouwenspersoon
Maar liefst een derde van het langdurend verzuim heeft een psychische oorzaak. Als het gaat om werkgerelateerde oorzaken, dan heeft psychisch verzuim vooral te maken met psychosociale arbeidsbelasting (PSA). PSA is al jaren één van de belangrijkste arbeidsrisico’s. Maar wat betekent PSA? En wat kunt u er tegen doen? Wij zetten alle belangrijkste vragen én antwoorden op een rij.
Omstandigheden op het werk of thuis, of een combinatie hiervan, kunnen ervoor zorgen dat iemand tijdelijk niet in staat is te werken. Een werknemer kan langdurig verzuimen als gevolg van een te hoge (ervaren) werkdruk. Of door bijvoorbeeld pesten of agressie op de werkvloer. De gevolgen kunnen ernstig zijn, voor uw werknemer en voor u. Toch is het soms lastig om een beleid te vormen om ongewenst gedrag en werkdruk te voorkomen. Dit kan ermee te maken hebben dat de termen psychosociale arbeidsbelasting, PSA-beleid of vertrouwenspersoon soms meer vragen oproepen dan beantwoorden. Daarom hebben wij de meest gestelde vragen én antwoorden voor u op een rij gezet.
Veelgestelde vragen rondom PSA
Wat doet ArboNed?
Uit onderzoek van ArboNed blijkt dat binnen het midden- en kleinbedrijf (mkb) een derde van het langdurend verzuim een psychische oorzaak heeft. Hiervan bestaat binnen het mkb 25% uit stressgerelateerde klachten (spanning, overspanning en burn-out). Met psychosociale begeleiding ondersteunen de bedrijfsmaatschappelijk werkers van ArboNed uw werknemers. Lees hier wat ArboNed voor u kan doen.