Week van de Veiligheid 2024: omgaan met agressie en geweld

10 oktober 2024 bijgewerkt

Hebben uw medewerkers te maken met schreeuwen, slaan, vernielen, bedreigen of chanteren, dan kan dat een grote impact op ze hebben. In de Week van de Veiligheid (7 - 13 oktober) staat het thema 'Agressie en geweld tegen ondernemers en medewerkers' centraal. Hoe kunt u als werkgever omgaan met agressie en geweld op de werkvloer?

Week van de Veiligheid

Met agressie op het werk bedoelen we niet alleen verbaal geweld (uitschelden, beledigen) en fysiek geweld (schoppen, slaan, met een wapen dreigen). Het kan ook gaan om psychisch geweld: (de thuissituatie) bedreigen, intimideren of onder druk zetten. Ook het beschadigen van eigendommen valt onder agressie. Volgens de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) had in 2023 12% van de ondervraagde medewerkers te maken met intimidatie en bedreiging en 3% van de ondervraagde medewerkers met geweld.

Vastleggen in PSA-beleid

Agressie en geweld vallen samen met pesten, discriminatie, seksuele intimidatie en werkdruk onder psychosociale arbeidsbelasting (PSA) en is één van de belangrijkste arbeidsrisico’s. In het wettelijk verplichte PSA-beleid legt u als werkgever de aanpak voor dit ongewenst gedrag vast. Zo blijven uw medewerkers met plezier aan het werk en voorkomt u dat ze uitvallen met psychische klachten.

PSA-checklist

Werk aan het voorkomen van uitval door agressie en geweld. Ga direct aan de slag met uw beleid psychosociale arbeidsbelasting en volg de stappen uit onze PSA-checklist.

Download de checklist

Verzuim voorkomen

Een veilig en vertrouwd gevoel is belangrijk. Het heeft een direct effect op de prestaties en het verzuim van uw medewerkers. Door te leren hier beter mee om te gaan, voorkomt u verzuim en blijft uw medewerkers duurzaam inzetbaar. Voor bedrijven met een groot aantal medewerkers biedt ArboNed de incompany training 'Omgaan met agressie en geweld' aan. 

Prettiger en veiliger werken

In de training leert u beter en bewuster om te gaan met agressie en geweld en lastige situaties te de-escaleren. Hierdoor werken u en uw medewerkers prettiger en veiliger. Na de training kunt u onder meer:

  • Ongewenst gedrag in de kiem smoren.
  • Communicatietechnieken om situaties te de-escaleren;
  • Goed reageren op agressie en geweld.

De trainer behandelt de theorie aan de hand van praktijkvoorbeelden. Tijdens de training gaat u aan de slag met casussen. Zo kunt u nieuwe kennis en vaardigheden toepassen in de dagelijkse praktijk. Wilt u meer weten over de incompany training? Neem dan contact op met salessupport@arboned.nl
 

Gerelateerde nieuwsberichten

RIE
17 april 2023

Hoe maakt u zelf een Risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E)?

Lees meer
gevarendriehoek
28 april 2021

Arbeidsrisico’s verminderen

Lees meer
PSA aanpakken en voorkomen in vijf stappen
01 augustus 2022

PSA aanpakken en voorkomen in vijf stappen

Lees meer