Week van de Teek - voorkom Lyme
Deze voorjaarsweek is het wederom de jaarlijkse zogeheten ‘Week van de Teek’. Er wordt extra aandacht besteed aan de teek, het voorkomen van een beet en de (beroeps)ziekte van Lyme. Wij vragen onze bedrijfsarts en lyme-specialist Reynout van Wanroij naar tips.
Temperaturen en droogte bepalen mede de aanwezigheid en activiteit van de teken. Geniet zeker van het erop uittrekken in het groen en de natuur. Maar een ieder die zich ophoudt in weilanden, duinen, bossen, parken, natuurgebieden en tuinen kan een tekenbeet oplopen. De piek van de meeste tekenbeten wordt geconstateerd in de periode mei tot en met augustus.
En niet voor niets is het devies: werken of verblijven in het groen, dagelijks tekencontrole doen! Denk hierbij ook aan kinderdagverblijven. Bent u of uw werknemer gebeten door een teek, verwijder die dan zo snel mogelijk in zijn geheel of laat u bijstaan door een deskundige met eventueel tekenpincet. Echter een beet van een teek heeft ook de kans in zich u te besmetten, waarbij de consequenties bijzonder vervelend kunnen zijn. U zou op die manier mogelijk de ziekte van Lyme kunnen ontwikkelen, die overgebracht wordt door de bacterie Borrelia. Juist het aantal besmette teken is sterk toegenomen in ons land de afgelopen jaren.
Ten aanzien van voorlichting en preventie moet u denken aan het zoveel mogelijk vermijden van dichte begroeiing en struikgewas. Het tijdens het werk dragen van tekenwerende, huidbedekkende werkkleding, een hoofddeksel en smeer op de dan nog blote huiddelen antimuggenmiddel. Noteer altijd de tekenbeet, waar deze heeft gezeten en geef deze informatie door bij bezoek aan huisarts en bedrijfsarts. Tot na drie weken na het accident kunt u beginnende Lyme ontdekken als een rode plek die groter wordt. Na verloop van tijd kunnen de klachten diverser en ernstiger gaan worden. Op grond van de klachten en de ziekteverschijnselen wordt er gediagnosticeerd met daarnaast de antistoffen die in het bloed kunnen worden aangetoond. Een zo vroeg mogelijke diagnose met behandeling voorkomt ernstige chronische klachten. De beheersmaatregel om preventief te vaccineren is niet mogelijk.
Wilt u meer informatie over teken en de ziekte van Lyme? Neem dan in ieder geval een kijkje op de website www.weekvandeteek.nl of neem contact op met uw (bedrijfs)arts.