Wat kost werkstress?
In Nederland hebben op dit moment 1,3 miljoen mensen last van burn-outklachten als gevolg van werkstress. Bij 35 procent van alle verzuimgevallen wordt ook daadwerkelijk werkdruk of werkstress als reden voor verzuim gegeven blijkt uit onderzoek van TNO en CBS. De kosten voor werkgevers bedragen jaarlijks inmiddels 2,8 miljard euro volgens dit zelfde onderzoek.
Ook uit onze verzuimcijfers blijkt dat van het langdurende verzuim (>42 dagen) het grootste deel wordt veroorzaakt door psychische klachten: 35%. 25% van het langdurend verzuim is stressgerelateerd. Dit blijkt uit analyse van onze data tot juli 2019. In de meeste gevallen duurt het verzuim in Nederland korter dan 42 dagen. In 11% van alle verzuimmeldingen duurt het verzuim langer dan 6 weken. Hoewel dit percentage laag lijkt, zijn deze verzuimgevallen echter verantwoordelijk voor maar liefst 76% van het totaal aantal verzuimdagen in Nederland.
Werkstress van werknemers
Het onderzoek van TNO en CBS kijkt ook naar wat werknemers vinden van werkstress. Zo vindt 45 procent dat er maatregelen genomen moeten worden tegen werkstress. 44% van de werknemers ervaart een lage autonomie en 38% vindt de taakeisen hoog. In de onderstaande factsheet vindt u alle cijfers op een rij.
Week van de Werkstress
ArboNed heeft zich vanuit HumanTotalCare – samen met Focus, HumanCapitalCare en Mensely (net als ArboNed onderdeel van HumanTotalCare) – via OVAL als hoofdsponsor verbonden aan de Week van de Werkstress. Gezamenlijk zetten we ons in voor een gezonder en vitaler werkend Nederland, met minder werkstress en meer werkplezier. Benieuwd wij deze week extra doen? Check dan ons nieuwsbericht hier.