Uw werknemer is verslaafd, hoe gaat u daarmee om? 4 tips
Als werkgever kunt u te maken krijgen met een verslaafde werknemer. Verslaving komt namelijk in alle gelederen van de bevolking voor. Maar wat moet en mag u doen als u merkt dat uw werknemer problematisch gebruik maakt van bijvoorbeeld alcohol, drugs, of medicijnen (ADM)? Wij geven vijf tips.
1. Zorg voor een goed beleid
Een goed beleid over dit onderwerp is belangrijk. Voorkomen is immers beter dan genezen. Zo'n beleid heet vaak het ADM-protocol/beleid. Hierin staat onder andere:
- Wat u doet om het te voorkomen - preventie
Hier benoemt u bijvoorbeeld wie de vertrouwenspersoon is en wat u als werkgever aanbiedt voor voorlichting, bewustwording en mogelijkheden voor (laagdrempelige) hulp. Zo kan het open spreekuur bij de bedrijfsarts hier nogmaals onder de aandacht gebracht worden. - Wat bij u in het bedrijf mag - regels
Wat staat u toe als werkgever? Wordt er bijvoorbeeld alcohol geschonken op de vrijdagmiddagborrel of juist niet? - Wat u doet aan begeleiding
Als u te maken krijgt met een verslaafde werknemer, wat spreekt u met elkaar af over het werk? - Wat u doet als de regels overtreden worden - sancties
Wanneer gaat u over tot een loonstop of zelfs ontslag?
2. Creëer draagvlak
Het hebben van een helder beleid op dit gebied zorgt voor duidelijkheid en zichtbaarheid. Nog effectiever is om draagvlak te creëren op de werkvloer. Betrek dan ook altijd uw ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging bij het opzetten van dit beleid. Het kan helpen om andere belanghebbenden te betrekken zoals de leidinggevende van een afdeling waar de kans op middelenmisbruik groter is.
3. Wees u bewust van de gevaren
Als u merkt dat uw werknemer onder invloed op het werk verschijnt, is dat natuurlijk altijd aanleiding tot actie. Bedenk goed wat de gevolgen kunnen zijn. Een buschauffeur of vrachtwagenchauffeur brengt met zijn gedrag direct andere mensen in gevaar op de weg. Of een productiemedewerker die werkt met gevaarlijke stoffen of grote machines kan een nog groter ongeluk veroorzaken als hij zijn aandacht niet bij zijn werkzaamheden houdt. Het is dan belangrijk om direct het gesprek aan te gaan en de werkzaamheden niet uit te laten voeren.
4. Betrek de bedrijfsarts
Verslaving is een ziekte dus het is raadzaam om uw bedrijfsarts of arbodienst snel te betrekken. Helemaal als uw werknemer door zijn verslaving zijn werk niet meer kan doen. De enige arts die namelijk mag adviseren over ziekte en werk is een bedrijfsarts.
Bedrijfsmaatschappelijk werkers
Heeft u te maken met verslaving op de werkvloer of heeft u vermoedens? ArboNed heeft bedrijfsmaatschappelijk werkers in dienst die u kunnen helpen met de specifieke problematiek. Benieuwd wat wij voor u kunnen doen? Als u een verzuimklant bij ons bent, kunt u gebruikmaken van deze exclusieve dienstverlening. Neem dan contact op met uw vaste contactpersoon bij ArboNed of neem contact op met de vestiging bij u in de buurt.