Dit kost alcoholgebruik de werkgever

Leestijd
1 minuten
10 april 2024 bijgewerkt

U weet vast wat u moet doen als uw werknemer dronken op het werk verschijnt. Maar vaak is een alcoholverslaving lastig te herkennen. Een groot probleem, want alcoholgebruik kost werkgevers 1,6 miljard euro per jaar. 

alcholopreventie

In 2018 dronk 8,2% van de 18-plussers overmatig alcohol: 10,0% van de mannen en 6,6% van de vrouwen. Overmatig drinken betekent meer dan 21 glazen alcohol per week drinken (mannen), of meer dan 14 glazen per week (vrouwen). De Gezondheidsraad adviseert mensen om geen alcohol te drinken of in ieder geval niet meer dan één glas per dag. Dit advies is bedoeld om chronische ziekten te voorkomen.

Uit een rapport van het RIVM uit 2016 blijkt dat drankgebruik werkgevers 1,7 miljard euro kost. 0,4 miljard komt door ziekteverzuim. De overige 1,3 miljard euro aan kosten wordt veroorzaakt door werknemers die wel blijven doorwerken, maar minder presteren door het alcoholgebruik. Het zijn dus vaak niet de zware drinkers, de alcoholisten die werkgevers geld kosten. Het is de groep die matig drinkt. Bij vrouwen gaat het dan om 8 tot 14 glazen per week, bij mannen om 8 tot 21.

In 2015 werd in Nederland 0,9 miljard euro besteed aan zorg aan ziektegevallen die door alcoholgebruik zijn veroorzaakt. Het gaat onder andere om alcoholverslaving, leverziekten, kanker en verkeersongevallen. De kosten van deze ziekten als gevolg van alcoholgebruik vormen 1,1% van de totale zorgkosten.

Communicatie

Het is lastig om het onderwerp van (matig) alcoholgebruik aan te snijden. Toch is het belangrijk want uit onderzoek blijkt dus dat de arbeidsproductiviteit achteruit gaat. Het belangrijkste is om altijd eerst het gesprek aan te gaan met de werknemer. Hoewel leefstijl de keuze is van de werknemer, kunt u uw werknemer wel degelijk bewust van maken hoe hij of zij de gezondheid positief kan beïnvloeden. Als u echt een verslaving vermoedt, zijn er andere mogelijkheden als werkgever. 

Leefstijlcoaching

Als u het gesprek bent aangegaan met uw werknemer kunt u ook hulp aanbieden. ArboNed biedt leefstijlcoaching waarin uw werknemer individueel begeleid wordt om met kleine aanpassingen een blijvend resultaat te boeken. Het doel: een gezondere leefstijl en een vitaal lichaam.

Meer informatie

Gerelateerde nieuwsberichten

gezondheid-bevorderen
28 december 2022

Gezondheid bevorderen

Lees meer
gezonde leefstijl
09 maart 2023

Aandacht voor gezonde leefstijl via Preventief medisch onderzoek (PMO)

Lees meer
gezond ondernemen
01 februari 2021

Praktische checklist voor een gezond en vitaal bedrijf

Lees meer