Prinsjesdag 2024: de belangrijkste plannen voor gezond en veilig werken
Prinsjesdag 2024 is achter de rug, de Miljoenennota voor 2025 is gepresenteerd en de Algemene Beschouwingen zijn in volle gang. Wat zijn de belangrijkste Prinsjesdag-plannen als het om gezond en veilig werken gaat? U leest ze hier.
Meerjarenprogramma RI&E
Van 2019 tot en met 2023 is het meerjarenprogramma Risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) uitgevoerd. Doel van het programma is om de naleving en kwaliteit van de RI&E bij kleine bedrijven te verbeteren, onder meer door de bekendheid over de RI&E-plicht te vergroten. De eindevaluatie van het meerjarenprogramma wordt nog dit jaar verwacht.
Duurzame inzetbaarheid
Het kabinet heeft extra budget vrijgemaakt voor programma’s gericht op duurzame inzetbaarheid van werknemers. Het gaat om initiatieven voor gezondheid, welzijn en loopbaanontwikkeling. Bijvoorbeeld het Individueel Duurzaam Inzetbaarheidsbudget, dat werknemers in staat stelt om te investeren in hun eigen duurzame inzetbaarheid.
Nieuwe regelgeving asbest en gevaarlijke stoffen
Sinds 1 januari 2023 kunnen medewerkers die tijdens hun werk blootgesteld zijn aan gevaarlijke stoffen gebruikmaken van de Regeling Tegemoetkoming Stoffengerelateerde Beroepsziekten (TBS). In 2024 wordt deze regeling uitgebreid met nieuwe beroepsziekten. Daarnaast werkt het kabinet-Schoof aan het aanpassen van de regelgeving rond asbest en andere gevaarlijke stoffen.
Meer aandacht voor grensoverschrijdend gedrag
Het kabinet wil grensoverschrijdend gedrag aanpakken. Daarom zet zij zich in voor meer sociale veiligheid op de werkvloer en lanceert een actieprogramma tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag en geweld. Dit programma omvat wet- en regelgeving, publiekscampagnes, en het creëren van een veilige werkomgeving. Ook wordt de rol van omstanders benadrukt en wordt er gezorgd voor goede hulpverlening. In 2024 werkt het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) aan wetgeving die werkgevers verplicht een klachtenprocedure en gedragscode in te voeren.
Opleidingseisen voor de preventiemedewerker
In de Rijksbegroting van 2025 worden strategische evaluaties voor de periode 2024-2031 aangekondigd. Een van deze evaluaties richt zich op de opleidingseisen voor de preventiemedewerker. In Nederland zijn er momenteel geen specifieke eisen voor deze opleiding, in tegenstelling tot veel andere EU-lidstaten. Verschillende instanties onderzoeken of het wenselijk is om dergelijke eisen in te voeren. De evaluatie wordt verwacht in 2024.
Vertrouwenspersoon verplicht?
De verwachting is dat bedrijven met 10 of meer medewerkers verplicht worden om een vertrouwenspersoon aan te stellen. Dit kan een interne medewerker zijn, iemand via een branchevereniging of via een arbodienst. Het initiatiefwetvoorstel moet nog worden besproken in de Tweede Kamer.
Re-integratie tweede spoor
Wanneer werknemers ziek zijn, weten werkgevers niet hoelang iemand uit de running is en of hij nog wel terugkeert. Voor ondernemers moet hier sneller duidelijkheid over komen, zodat zij op tijd op zoek kunnen naar een eventuele vervanger. Daarom is het voornemen dat werknemers vanaf het tweede ziektejaar volledig kunnen kiezen voor re-integratie in het tweede spoor. Dit betekent dat werknemers bij een andere werkgever aan het werk gaan. Hiervoor moet de werkgever dan instemmen of het toestemming voor geven.
Arbovisie 2040
Volgens het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) zijn gezonde en veilige arbeidsomstandigheden een belangrijk onderdeel van werkzekerheid. Uitgangspunt daarbij is de Arbovisie 2040. Eén van de belangrijkste doelstellingen hierbij is het verlagen van het aantal arbeidsongevallen, zieken en doden door werk. Nieuwe initiatieven die bijdragen aan gezonde en veilige arbeidsomstandigheden worden gestimuleerd.