Ergonoom inhuren? Dit doet een ergonoom op de werkplek
U bent werkgever en zorgt goed voor uw werknemers. Dat betekent ook dat u een goede, gezonde en veilige werkplek aanbiedt. Dit bent u zelfs wettelijk verplicht vanuit de Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet). U kunt een ergonoom inhuren om u daarbij te helpen. Lees hier wat een ergonoom dan precies doet bij u op de werkvloer.
Kantooromgeving met zittend werk
Heeft u een kantooromgeving en werken uw werknemers vooral zittend? Dan is het opletten op de fysieke belasting door te lang zitten en klachten door beeldschermgebonden werkzaamheden. Als u een ergonoom inhuurt op uw kantooromgeving, zijn er twee mogelijkheden:
1. U wilt de werkplek van een individuele werknemer goed laten instellen
De ergonoom begint in zo'n geval altijd met een persoonlijk gesprek met de werknemer. Zijn er al fysieke klachten of nog niet? Ook geeft de ergonoom een persoonlijke uitleg over het belang van een goede werkplek. De werknemer stelt vervolgens zijn werkplek in, onder begeleiding van de ergonoom. Het is belangrijk dat de werknemer dit zelf doet, zodat hij zijn werkplek ook kan instellen als hij bijvoorbeeld verhuist naar een andere plek, afdeling of pand. De ergonoom schrijft als afsluiting vaak een rapport zodat werknemer en werkgever weten wat ze moeten aanpassen en waar ze op moeten letten. Hierin staan de knelpunten, bevindingen en aanbevelingen benoemd.
2. U wilt u een hele afdeling of het hele bedrijf voorlichten
Dan geeft de ergonoom een voorlichting/instructie. Die maakt hij vaak met voorbeelden die direct van de werkvloer komen. Dit maakt het herkenbaar voor de werknemers; ze zien direct wat ze wel en niet goed doen. Aansluitend krijgen de deelnemers kort individueel advies.
Gezond en prettig werken voorkomt verzuim
Werknemers werken steeds vaker vanuit huis. Niet iedereen heeft thuis een ingerichte kantoorwerkplek. Met onze preventieve online thuiswerkplek-check voor beeldschermwerk krijgt uw werknemer via videobellen advies van onze ergonoom. Uw werknemer kan zijn thuiswerkplek zelf zo goed mogelijk inrichten, ook zonder ingerichte kantoorwerkplek. Zo kunt u voorkomen dat uw werknemer nek- en schouderklachten krijgt.
Productieomgeving met fysiek werk
Heeft u geen kantoor? Of heeft u naast het kantoor ook een werkplaats of productieomgeving? Ook dan kan de ergonoom u helpen. Hier gelden uiteraard andere risico’s.
1. Uw individuele werknemer helpen
In het individuele geval gaat de ergonoom in gesprek met de werknemer. Heeft hij al fysieke klachten of niet en wat is een goede houding voor zijn werkzaamheden? Ook hier worden de werkplek, de houding en het werkmateriaal besproken en stelt de werknemer onder begeleiding van de ergonoom zijn werkplek in. De ergonoom schrijft een rapport met een persoonlijke terugkoppeling en aanbevelingen die u op de werkvloer kunt gebruiken.
2. Een afdeling of het hele bedrijf checken
Wilt u een afdeling of het hele bedrijf onder de loep nemen? Dan inventariseert de ergonoom de knelpunten op de afdeling en voert korte gesprekken met meerdere werknemers. Zo krijgt de ergonoom een goed beeld van wat er nodig is om gezond te kunnen werken. Aan de hand van het werkbezoek schrijft de ergonoom een adviesrapport en/of geeft hij voorlichting aan uw werknemers. Dit is uiteraard afhankelijk van de wensen en de uitdagingen op de werkvloer.
Dit doet een ergonoom
Een ergonoom komt dus op de werkplek en heeft vaak snel het totaalplaatje van de werkzaamheden en risico’s inzichtelijk. Hij denkt hij met u mee over het voorkomen van fysieke over- en onderbelasting en zorgt voor bewustwording bij werknemers over hoe zij zelf hun werkplek en werkwijze kunnen aanpassen om zo de fysieke belasting te verlagen. Op die manier helpt hij organisaties bij het realiseren van duurzame inzetbaarheid, het vergroten van de productiviteit van medewerkers en het maximaal benutten van middelen. Omdat er verschillende werkplekken en werkzaamheden zijn, is elke aanpak anders.
Verhuizen of (her)inrichtingsadvies
Gaat u verhuizen? Denk dan ook aan de ergonoom. Door deze specialist vroeg in het proces te betrekken, kan hij goed meedenken over wat er nodig is op de nieuwe werkplek op het gebied van nieuwe werkplekken en werkplekinrichting. Zo voorkomt u dat uw werknemers klachten krijgen door fysieke belasting.