De overgang en werk: wat kunt u doen als werkgever?
80% van de vrouwen die in de overgang zijn, ervaart daarvan klachten. Volgens cijfers uit 2022 van ArboNed blijkt dat 20% van deze vrouwen zoveel klachten heeft dat ze minder goed functioneren. Soms zo erg dat zij zich ziekmelden. Hoe kunt u hier als werkgever rekening mee houden zodat deze vrouwen duurzaam inzetbaar blijven? Zowel tijdens de overgang als daarna? Een aantal tips op Wereld Menopauzedag.
Klachten
De overgang is de periode rond de laatste menstruatie. In deze periode veranderen de hormonen en kunnen mentale en fysieke veranderingen optreden. Bekende symptomen zijn: opvliegers, onregelmatige menstruaties en vermoeidheid. Maar ook minder bekende klachten kunnen zich voordoen. Zoals spier- en gewrichtsklachten, stemmingsklachten, slecht slapen of concentratieverlies. Niet altijd worden de symptomen herkend als overgangsklachten. Ook vrouwen zelf herkennen vaak niet wat er aan de hand is. Terwijl een juiste diagnose en bijbehorende aanpak belangrijk zijn om klachten te behandelen en te verminderen.
Op het werk
De klachten kunnen ook hun weerslag hebben op het werk. 36% van de vrouwen geeft aan dat zij minder goed functioneren vanwege pijn, concentratieverlies of vermoeidheid. Daarnaast kunnen opvliegers en menstruatieproblemen zorgen voor ongemakkelijke situaties op het werk, geven vrouwen aan.
Tips
Wat kunt u als werkgever doen om beter om te gaan met de overgang op de werkvloer? Bekijk onderstaande tips.
- Kennis over de overgang
Allereerst is het belangrijk dat vrouwen en hun omgeving, dus ook leidinggevenden en collega’s, kennis hebben over de overgang en de symptomen kunnen herkennen. - Veiligheid en openheid om het erover te hebben
De overgang hoort erbij. Hoewel de ervaren klachten heel verschillend zijn, krijgt bijna iedere vrouw ermee te maken. Zorg voor een veilige werksfeer, waarin vrouwen zich veilig voelen om het te bespreken. - Betrokkenheid en begrip
Toon begrip. 57% van de werkende vrouwen bij wie de overgangsklachten van invloed zijn op het werk heeft behoefte aan meer ondersteuning of begrip op de werkvloer. - Schakel hulp in van de arbodienst
Denk ook aan het inschakelen van de arbodienst. Vraag bijvoorbeeld of de bedrijfsarts aandacht wil besteden aan de overgang tijdens een spreekuur of een Preventief medisch onderzoek (PMO).
Hulpmiddelen
Bent u op zoek naar meer tips of hulp? Wilt u bijvoorbeeld weten hoe u een veilige werksfeer creëert en hoe u de juiste vragen stelt? De arbeids- en organisatiedeskundige van ArboNed kan u hierbij helpen.
Bekijk ook de website van het Platform Vuurvrouw. Hier vindt u informatie en een toolbox voor werkgevers.