Terugblik kennissessie Apeldoorn: ‘Vitale medewerkers, vitaal bedrijf’

Regio
Zwolle
kennissessie Apeldoorn: ‘Vitale medewerkers, vitaal bedrijf’

‘Hoe bevordert u de gezondheid en vitaliteit op de werkvloer?’ dat was het centrale thema van de kennissessie van ArboNed Zwolle op donderdag 23 maart 2023. De professionals van ArboNed Zwolle ontvingen hun klanten op de gratis bijeenkomst in Apeldoorn, waar ook ruimte was om informeel te netwerken met ondernemers en HR-professionals werkzaam in het mkb.

Praktische tips en voorbeelden

Vitaliteit- en gezondheidsdeskundige Rico Moorman vertelde wat een werkgever kan doen om de gezondheid en vitaliteit op de werkvloer te bevorderen. Aan de hand van praktische voorbeelden kregen de deelnemers meer inzicht in de verschillende aspecten rond het thema en vooral ook concrete tips om hiermee aan de slag te gaan.

Door de grootte van de groep (ca. 20) was er voldoende ruimte voor interactie tijdens de presentatie en werden er vragen tussendoor gesteld. Zo werd er o.a. gesproken over mentale gezondheid, met name burn-out gerelateerd, de sociale- en privésituatie van een medewerker en verzuim. Bijvoorbeeld dat het verzuim lang niet altijd werk gerelateerd is, maar dat juist zowel de sociale situatie als de privé situatie van een medewerker een grote rol hierin speelt, en hoe je als werkgever hier mee om kunt gaan. Het is belangrijk om het gesprek aan te gaan, te zorgen voor open communicatie binnen de organisatie en vertrouwen te winnen bij medewerkers dat je als werkgever het beste met ze voor hebt. Dit is niet iets wat op korte termijn zomaar veranderd, maar wat echt tijd nodig heeft binnen een organisatie. Laat dit dan ook als werkgever zien door het goede voorbeeld te geven. Dit kan door medewerkers de kans te geven om inzicht te krijgen in hun eigen vitaliteit en gezondheid via een Preventief medisch onderzoek (PMO) of door gezonde en vitale dingen te faciliteren als organisatie. Bij dit laatste wel belangrijk om de behoefte te peilen van de medewerkers door het gesprek aan te gaan waar zij behoefte aan hebben binnen de organisatie!

Gesprekken tijdens de borrel

Verder kwamen er ook een paar verzuimervaringen van klanten zelf ter sprake, hierop kon re-integratie- en preventieadviseur (RPA) Wouter Jonkman reageren en werd het gesprek na de sessie tijdens de borrel hier nog verder over gevoerd. Ook bleven de klanten na de sessie na praten met elkaar, met ons of om een health check uit te laten voeren, dit laatste werd dan ook druk bezocht door de deelnemers en de reacties hierop waren erg positief! 

kennissessie Apeldoorn: ‘Vitale medewerkers, vitaal bedrijf’kennissessie Apeldoorn: ‘Vitale medewerkers, vitaal bedrijf’