Geslaagde kennissessie over een gezond en vitaal bedrijf

Regio
's-Hertogenbosch
09 juli 2024 bijgewerkt
Kennissessie Den Bosch

Mensen die goed in hun vel zitten, hebben daar zowel privé als op het werk voordeel van. Ze zijn minder snel gestrest, hebben meer energie en melden zich minder vaak ziek. Da’s belangrijk in deze krappe arbeidsmarkt. Maar hoe stimuleert u een gezonde leefstijl onder uw werknemers? Tijdens de kennissessie ‘Verminder verzuim met gezonde én vitale werknemers’ in Den Bosch kregen deelnemers antwoord op deze vraag. 

Noodklok

De kennissessie vond plaats in een week waar organisaties als het KWF en het Diabetes Fonds alarm slaan. Door een ongezonde leefstijl leven Nederlanders korter in goede gezondheid en hebben vaker chronische aandoeningen. Die ongezondheid heeft ook zijn effect op de werkvloer, want het (langdurend) verzuim – en daarmee de personeelstekorten – neemt toe.  

Interactie

De opzet van de kennissessie leende zich prima voor interactie. In kleine groepjes hadden de deelnemers alle ruimte om in gesprek te gaan met de deskundigen van ArboNed. Bijvoorbeeld over het Preventief medisch onderzoek (PMO), een gezondheidscheck die medewerkers inzicht geeft in hun gezondheidsrisico’s en klachten. “Maar hoe geef je na het PMO blijvend aandacht aan gezondheid en vitaliteit in het bedrijf?” was één van de vragen van de deelnemers. 

“Begin eenvoudig”, was het antwoord van bedrijfsarts Wessel de With. “Willen uw medewerkers bijvoorbeeld meer gaan bewegen? Laat ze niet direct starten met wandelingen van tien kilometer, maar begin met een blokje om.” De With bevroeg zijn toehoorders vooral waar zij nu tegenaan lopen als het om de gezondheid en vitaliteit van hun medewerkers en putte in zijn antwoorden rijkelijk uit zijn ervaringen in de spreekkamer. 

Health check

De deelnemers hadden de mogelijkheid om tijdens de sessie via een health check hun eigen gezondheid te laten meten. Daar maakten ze gretig gebruik van. De vitaliteitassistente Amber de Jager mat onder meer hun bloeddruk en cholesterol, een meting die onderdeel is van het PMO.  

De vitaliteitsassistent verzorgt de health check bij een deelnemer


Mentale gezondheid

De kennissessie reikte verder dan de fysieke gezondheid van werknemers. Want een gezond bedrijf draait ook om mentale gezondheid en een sociaal veilige werkomgeving. Bedrijfsmaatschappelijk werker Maud van den Berk vertelde daarom over de mens als batterij. Mensen kunnen energie krijgen van hun werk, maar het kan ze juist ook energie kosten. Arbeids- en organisatie consultant Ronald Klee haakte hierop in door met de deelnemers in gesprek te gaan over werkgeluk; hoe mentaal gezond zijn uw medewerkers eigenlijk? 

Maatwerk

Afdronk van de kennissessie is dat het werken aan een gezond en vitaal bedrijf maatwerk is. Zo was er een werkgever van een transportbedrijf waar de focus op gezonde voeding ligt en een werkgever van een IT-bedrijf waar risico’s op stressgerelateerde klachten op de loer liggen. Maar voor iedereen die direct aan de slag wil met het stimuleren van een gezonde leefstijl onder zijn werknemers is het advies: begin eenvoudig, houd het positief en geef het goede voorbeeld.