Zo gaat u lichamelijke klachten te lijf
Wist u dat in Nederland maar liefst 460.000 mensen lijden aan een beroepsziekte aan rug, nek, schouders, knie, heup of arm? Oorzaak: lichamelijk belastend werk. Denk hierbij aan zwaar tillen, lang staan en vaak dezelfde beweging moeten maken. Maar ook (te) lang stilzitten en staren naar een beeldscherm kunnen voor klachten zorgen. Wilt u weten of uw werknemers risico lopen? Start dan met een Risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E).
Wat is de Risico-inventarisatie en -evaluatie?
De RI&E is een doeltreffend (en wettelijk verplicht) middel om overbelasting op tijd te signaleren en zelfs tegen te houden. Of iemand nu op de bouwplaats werkt, in een kapperszaak of achter een bureau, het is belangrijk om klachten zoveel mogelijk te voorkomen. Met de RI&E brengt u de risico’s van fysieke belasting in kaart. Daarna volgt het Plan van aanpak: hoe pakt u de gesignaleerde risico's aan?
Belangrijk, want lichamelijk belastend werk is niet alleen ontzettend vervelend voor uw werknemer, maar kan u als werkgever bij uitval of arbeidsongeschiktheid veel geld kosten.
De veelzijdige rol van de preventiemedewerker
De preventiemedewerker helpt om ongevallen en verzuim te voorkomen en werkt over het algemeen mee aan het uitvoeren van de RI&E. Om deze veelzijdige rol te kunnen vervullen is niet alleen inhoudelijke kennis nodig, maar ook speciale vaardigheden op het gebied van bijvoorbeeld communicatie en samenwerking. Wilt u ook goed beslagen ten ijs komen? Boek dan nu de online opleiding tot preventiemedewerker.