Zo licht u uw werknemers in over de arbeidsrisico’s in uw bedrijf
Door: Ad van Zundert, consultant en veiligheidskundige ArboNed
U bent als werkgever verplicht om voorlichting en instructie te geven over alle arbeidsrisico’s waar de betrokken werknemers mee te maken kunnen hebben. Lees hier hoe u dat kunt aanpakken.
Risico’s inventariseren en voorkomen
Hét instrument om de risico’s binnen uw bedrijf goed in kaart te brengen, is de Risico-inventarisatie en –evaluatie (RI&E). De werkgever is, als goed huisvader, ook verplicht er alles aan te doen om gevaren en risico’s te voorkomen, met andere woorden: de werkgever faciliteert.
De werknemer is verplicht om alles wat de werkgever faciliteert, of waar de werkgever in voorziet, op te volgen. Voorwaarde hiervoor is wel dat uw werknemers voldoende, goede voorlichting en instructie ontvangen over de risico’s en de voorzieningen die u heeft getroffen. Het is niet genoeg om dat één keer te doen, herhaling is het sleutelwoord.
Waarom zijn voorlichting en instructie belangrijk?
Als uw werknemers op de hoogte zijn van de werkprocessen binnen uw organisatie en ze krijgen voldoende en adequate voorlichting over de processen en de risico’s die ze zouden kunnen lopen, kunnen ze hierop anticiperen en ongevallen voorkomen.
Uw werknemers kunnen bovendien efficiënter werken. Hierdoor voorkomt u bij bijvoorbeeld fysieke beroepen de kans op fysieke overbelasting en bij beroepen waar wordt gewerkt met gevaarlijke stoffen de kans op besmetting. Uw medewerkers worden minder snel ziek, zijn duurzaam inzetbaar en u bespaart op uw bedrijfsvoering.
Zo kunt u het aanpakken
Hierbij een aantal manieren hoe u uw werknemers kunt voorlichten en instrueren over de arbeidsrisico’s binnen uw organisatie:
- U zorgt er als werkgever voor dat u de inhoud van de RI&E – en vooral het Plan van aanpak – bekendmaakt onder de werknemers. De preventiemedewerker neemt hierbij het voortouw, maar de communicatie rond de RI&E en het Plan van aanpak kan ook door andere medewerkers worden gedaan. Dit kan onder andere via workshops, presentaties, e-mail, intranet, posters, flyers, of de interne nieuwsbrief.
- Als er nieuwe medewerkers bij u starten, zou u een soort introductiedag of –moment kunnen organiseren. Onderdeel van die introductie kan dan een inwerkprogramma zijn, waarbij alle relevante risico’s aan bod komen.
- Wat bij nieuwe werknemers ook goed werkt, is om ze te laten samenwerken en inwerken door ‘buddy’s’. Oftewel: ervaren krachten die weten hoe de werkzaamheden gaan, hoe processen lopen, wat er fout kan gaan, etc. én die het leuk vinden om dat bij te brengen aan nieuwe collega’s. Training on the job voor de nieuwelingen dus.
- U kunt de voorlichting ook door een professionele organisatie laten doen. Zo’n organisatie kan gericht en vanuit de specifieke expertise voorlichting en instructie geven over verschillende onderwerpen. Ik ben regelmatig bij bedrijven om voorlichting en instructie te geven over bijvoorbeeld de RI&E, BHV en veilig werken. Onze arbeidshygiënisten adviseren onder andere over het inrichten van de beeldschermwerkplekken en het omgaan met gevaarlijke stoffen. Andere ArboNed-collega’s houden zich bijvoorbeeld bezig met hoe uw werknemers kunnen omgaan met werkdruk en werkstress en andere vormen van psychosociale arbeidsbelasting (PSA).
- Ook het houden van toolboxen behoort tot de expertise van een professionele organisatie als ArboNed. Bij deze voorlichtingsvorm gaat de voorlichting dieper in op de verschillende taakonderdelen. Een functie, bijvoorbeeld die van bankwerker, bestaat uit een aantal taakonderdelen die risicovol kunnen zijn. Frezen bijvoorbeeld (risico: splinter in het oog), of verven (risico: inademen gevaarlijke stof). In een toolbox wordt één van die onderdelen uitgelicht.
Wilt u meer weten over de voorlichting en instructie van uw werknemers? Neem dan vooral contact met ons op.
Training preventiemedewerker
De preventiemedewerker is belangrijk als het gaat om het voorkomen en beperken van arbeidsrisico's in uw bedrijf. Hoewel een opleiding tot preventiemedewerker niet wettelijk verplicht is, volgen veel (aankomend) preventiemedewerkers een training om sterker in hun schoenen te staan.