Boete voor ontbreken Risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) met Plan van aanpak
Bij het niet naleven van de Arbowet volgen boetes. Als u geen actuele Risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) met Plan van aanpak heeft kan een inspecteur sinds 23 juli 2019 tijdens een bedrijfsbezoek direct boetes uitschrijven. U ontvangt dan niet eerst een waarschuwing.
De RI&E met Plan van aanpak vormt de basis voor het waarborgen van gezond en veilig werken. Helaas ontbreekt deze vaak nog in veel bedrijven, wat zorgwekkend is omdat hiermee de basis voor preventiemaatregelen ontbreekt.
Veel bedrijven zonder RI&E
Volgens de Arbobalans 2022 van TNO heeft slechts 55% van de bedrijven een RI&E, voornamelijk grotere bedrijven. Van deze bedrijven voert 85% ook een Plan van Aanpak uit. Opvallend is dat de wettelijke verplichting om een preventiemedewerker aan te stellen, nog steeds achterblijft. Ongeveer 36% van de bedrijven heeft een preventiemedewerker.
Ondersteunig vanuit de overheid
Het verhogen van de boetes is een van de manieren om het belang van de RI&E onder de aandacht te brengen bij de werkgever. De hoogte van de boete varieert afhankelijk van de bedrijfsgrootte. Hier vindt u een overzicht van de mogelijke boetes. Daarnaast promoot de overheid de RI&E door middel van voorlichting en biedt ondersteuning bij de uitvoering via het Steunpunt RI&E en branche-specifieke RI&E-instrumenten.
RI&E stroomschema
Elk bedrijf is dus verplicht een RI&E op te stellen. Met ons RI&E stroomschema ziet u direct of u alles goed geregeld heeft.
Meer over de RI&E
In een veilige en gezonde werkomgeving zijn mensen vitaal en met plezier aan het werk. Dat betekent voor uw bedrijf een laag verzuim en een hoge productiviteit. En zo bespaart u bedrijfskosten. Het bieden van een gezonde en veilige werkomgeving start met het krijgen van inzicht in de risico’s. ArboNed helpt u graag bij het uitvoeren van de RI&E op de manier die bij u past.