5 tips voor een actuele Risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E)

Leestijd
2 minuten
13 december 2024 bijgewerkt

Als ondernemer is het voor u belangrijk dat uw personeel veilig en gezond kan werken. Daarom heeft u een actuele Risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E), inclusief Plan van aanpak. Gebruik onze vijf tips voor een actuele RI&E.

5 tips voor een actuele RIE

Wat is een RI&E?

De RI&E is een voor werkgevers verplicht middel om de gezondheid en veiligheid in het bedrijf te bevorderen. U maakt een overzicht van alle arbeidsrisico's en in het Plan van aanpak beschrijft u welke maatregelen u neemt om de geconstateerde risico’s aan te pakken.

5 tips voor een actuele RI&E

 

  1. Continu actualiseren, iedere 4 à 5 jaar compleet tegen het licht

    In de Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet) staan geen termijnen voor het bewaren van stukken, dus ook niet van de RI&E. Vanuit goed werkgeverschap is het verstandig de RI&E voortdurend actueel te houden. U kunt gestructureerd risico’s aanpakken en zo de kans op arbeidsgerelateerde gezondheidsklachten en ongevallen beperken.

    Actualiseren is eigenlijk een continu proces, maar we raden aan om de RI&E en het Plan van aanpak minstens elke vier/vijf jaar compleet tegen het licht te houden.
     

  2. Direct aanpassen bij veranderde interne factoren

    U moet uw RI&E altijd direct aanpassen bij veranderde interne factoren. Denk aan de inrichting van een nieuwe productielijn, uitbreiding van het dienstenpakket, een ingrijpende verbouwing of ingrijpende wijziging van werknemerstaken.

    Wijzigt het werk? Of zijn de omstandigheden waarin wordt gewerkt anders? Dan kunnen er nieuwe risico’s ontstaan. 
     

  3. Houd veranderende externe factoren in de gaten

    Kijk niet alleen naar factoren binnen uw bedrijf, maar ook daarbuiten. Is er nieuwe wetgeving van toepassing op uw organisatie? Zijn er nieuwe ontwikkelingen op het gebied van bijvoorbeeld techniek, bedrijfsgezondheidszorg, ergonomie of arbeid en organisatie? Dan kan het interessant zijn uw RI&E aan te passen.

    Let op: bij nieuwe wetgeving moet de RI&E aangepast worden. In overige gevallen is het actualiseren van de RI&E wenselijk.
     

  4. Evalueer het Plan van aanpak regelmatig

    Het Plan van aanpak vormt de basis voor de acties die u onderneemt op het gebied van arbeidsomstandigheden. Daarom is het belangrijk het Plan van aanpak vaker te evalueren dan de RI&E zelf.

    Ga bijvoorbeeld na of de afspraken zijn nagekomen. Kijk ook kritisch naar oorzaken van eventuele ongevallen of verzuim. Misschien geeft dit nieuwe inzichten, wat betekent dat u nieuwe maatregelen moet invoeren of bestaande punten meer prioriteit moet geven. 
     

  5. Houd de preventiemedewerker op de hoogte

    De preventiemedewerker in uw bedrijf is betrokken bij het opstellen van uw RI&E. Heeft u een personeelsvertegenwoordiging of ondernemingsraad? Dan is het voor de preventiemedewerker belangrijk om regelmatig aan te schuiven bij overleggen.

    Als de preventiemedewerker op de hoogte is van nieuwe investeringen, verbouwingen of uitbreidingen, kan hij er direct het Plan van aanpak bij pakken. Zo voorkomt uw bedrijf direct (nieuwe) risico’s. Heeft u minder dan 25 werknemers in dienst, dan kunt u als werkgever ook zelf de rol van preventiemedewerker op u nemen.

Training Maak zelf uw Risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E)­

Startpunt voor een veilige en gezonde werkomgeving is inzicht in de risico's. Met een RI&E brengt u alle arbeidsrisico’s in kaart en kunt u deze gericht aanpakken. Dit leidt tot minder verzuim, efficiënter werken en gemotiveerde werknemers. In deze interactieve training ontvangt u de juiste tools om zelf aan de slag te gaan met de RI&E.

RI&E actueel? Zo houdt u hem levendig

U weet nu hoe u de RI&E actueel houdt. Hoe zorgt u er daarnaast voor dat de RI&E niet in een la belandt? Om ervoor te zorgen dat de RI&E in de praktijk wordt gebracht, is het belangrijk dat u bij het opstellen van RI&E en Plan van aanpak vooraf bepaalt wie een rol spelen bij de invulling en uitvoering. Daarnaast is er regelmatig overleg over de RI&E tussen de preventiemedewerker, werknemersvertegenwoordiging en de werkgever. Zo houdt u de voortgang in het oog en kunt u successen vieren. 

Hulp nodig bij uw RI&E?

Is uw RI&E toe aan een update? Of wilt u eens sparren met een deskundige hoe u een succes maakt van uw RI&E en het Plan van aanpak? Met Mijn preventie-expert schakelt u eenvoudig een deskundige in voor 2, 4 of 8 uur. 

samen-doen

Mijn preventie-expert

Voor bedrijven en preventiemedewerkers die af en toe een sparringpartner kunnen gebruiken op het gebied van arbo, veiligheid en verzuim, is er Mijn preventie-expert. Een veiligheidskundige, arbeidshygiënist of ergonoom helpt u bij elk arbo-vraagstuk voor het aantal uur dat u nodig heeft.

Gerelateerde nieuwsberichten

RIE
17 april 2023

Hoe maakt u zelf een Risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E)?

Lees meer
gevarendriehoek
28 april 2021

Arbeidsrisico’s verminderen

Lees meer
PSA aanpakken en voorkomen in vijf stappen
01 augustus 2022

PSA aanpakken en voorkomen in vijf stappen

Lees meer