Visie medewerker op re-integratie verplicht in Plan van aanpak

30 juni 2023 bijgewerkt

Vanaf 1 juli 2023 bent u als werkgever wettelijk verplicht om de visie van uw medewerker op zijn re-integratieafspraken op te nemen in zowel het Plan van aanpak als de (Eerstejaars)evaluatie. Deze toevoeging moet bijdragen aan het zo goed mogelijk laten verlopen van het re-integratietraject.

visie medewerker re-integratie

Het toevoegen van de visie van uw medewerker geeft meer inzicht hoe uw medewerker tegen de re-integratie aankijkt. Daarnaast bevordert dit het gesprek tussen werkgever en medewerker over het zo goed mogelijk laten verlopen van het re-integratietraject. Ook is het de verwachting dat de toevoeging leidt tot een grotere betrokkenheid van zowel werkgever en medewerker bij het re-integratieproces. De visie van de medewerker is zowel gericht op de korte als lange termijn.

Wat betekent dit voor u als werkgever?

Vanaf 1 juli 2023 verplicht het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid u de visie van de werknemer over de re-integratieafspraken vast te leggen in het Plan van aanpak en in de (Eerstejaars)evaluatie. Heeft u deze documenten al gemaakt? Dan hoeft u de mening niet toe te voegen. Maakt u na 1 juli een wijziging in de afspraken? Dan voegt u de mening van de medewerker wel toe. 

Meerdere periodes van ziekte

Zijn er meerdere periodes waarin uw medewerker ziek was, maar waren en onderbrekingen van minder dan 4 weken? Dan worden de periodes bij elkaar opgeteld. Daardoor kan het zijn dat de eerste ziektedag al voor 1 juli 2023 komt te liggen. Als u het Plan van aanpak of de (Eerste)jaarsevaluatie na 1 juli opstelt, dan neemt u de visie van de medewerker daarin mee.

Over het Plan van aanpak

In het Plan van aanpak maakt u samen met uw zieke medewerker afspraken over het doel van de re-integratie en met welke activiteiten u dit doel het beste kunt bereiken. Zo zorgt u ervoor dat uw medewerker snel en verantwoord weer aan het werk kan. Het formulier voor het Plan van aanpak vult u online in via het UWV. Als klant van ArboNed vindt u een format voor het Plan in het online verzuimportaal Vandaag.

Gerelateerde nieuwsberichten

gezondheid-bevorderen
28 december 2022

Gezondheid bevorderen

Lees meer
gezonde leefstijl
09 maart 2023

Aandacht voor gezonde leefstijl via Preventief medisch onderzoek (PMO)

Lees meer
gezond ondernemen
01 februari 2021

Praktische checklist voor een gezond en vitaal bedrijf

Lees meer