Piekdag van verzuimmeldingen niet op Blue Monday
Son, 16 januari 2025 – De derde maandag van januari, bekend als Blue Monday, blijkt niet de piekdag voor ziekmeldingen. Hoewel de maandag traditioneel de dag is met de meeste verzuimmeldingen, springt de zogenoemde Blue Monday hier niet uit. Dat blijkt uit cijfers van arbodiensten ArboNed en HumanCapitalCare, beide onderdeel van HumanTotalCare en gezamenlijk werkzaam voor circa één miljoen werknemers.
Maandagen standaard koploper
“Maandagen zijn steevast de dagen met de meeste verzuimmeldingen”, vertelt Iris Homeijer, bedrijfsarts en directeur medische zaken bij HumanCapitalCare. “Dit komt vooral doordat ziekmeldingen van het weekend op maandag worden doorgegeven. Daar tegenover staat dat de afgelopen jaren – als je weekenden, feestdagen en oudjaar uitsluit – de dagen met de minste verzuimmeldingen steeds op een vrijdag in augustus vielen.”
Blue Monday: geen speciaal effect op verzuim
Uit de cijfers van het aantal verzuimmeldingen blijkt dat er op Blue Monday geen opvallende toename is. In 2024 stond deze dag op de vierde plaats van maandagen met de meeste verzuimmeldingen. De meeste ziekmeldingen in 2024 kwamen op maandag 22 januari. In 2022 en 2023 haalde Blue Monday zelfs de top vijf niet.
Griepseizoen als verklaring
Het griepseizoen speelt een veel grotere rol in de stijging van verzuimmeldingen. “Zodra de ‘r’ in de maand zit, zien we het aantal meldingen oplopen”, licht Homeijer toe. “Dit betreft vaak kortdurend verzuim door griepachtige klachten, waarbij de meeste mensen binnen een week herstellen. De dagen met de meeste ziekmeldingen vallen doorgaans in december, januari of maart, afhankelijk van wanneer het griepseizoen op zijn hoogtepunt is.”
Houd hele jaar vinger aan de pols
ArboNed en HumanCapitalCare zien ook dat op de maandag na de kerstvakantie het aantal meldingen van verzuim dat langdurig blijkt te zijn het hoogst is. Dat komt doordat veel mensen dan tegelijkertijd vrij zijn en zich pas na de vakantie ziekmelden. Bij langdurig verzuim zijn medewerkers minimaal zes weken niet (volledig) aan het werk. Homeijer: “Stressgerelateerde klachten zijn een belangrijke oorzaak van langdurig verzuim. De opbouw van deze klachten gaat doorgaans geleidelijk. Daarom is het belangrijk dat werkgevers en medewerkers niet alleen in de drukke decemberperiode, maar juist het hele jaar door samen een vinger aan de pols houden over hoe het gaat en wat er nodig is. Oplossingen als op tijd vrij nemen in plaats van wachten tot de schoolvakantie of het vroegtijdig inzetten van een bedrijfspsycholoog kunnen dan nog voorkomen dat een medewerker langdurig uitvalt.”