Persbericht: Effect lockdown en vakantie zichtbaar in daling verzuim december

Leestijd
2 minuten
01 februari 2022 bijgewerkt

Verzuimpercentage blijft als gevolg van corona toch uitzonderlijk hoog

In december 2021 daalde het gemiddelde verzuimpercentage in Nederland naar 4,9% (ten opzichte van 5,1% in november 2021). Toch blijft het verzuim – ondanks lockdown en vakantie – voor de tweede maand op rij uitzonderlijk hoog. Dat komt met name door het hoge, nog altijd stijgende aantal ziekmeldingen als gevolg van corona. Dat blijkt uit cijfers van arbodiensten ArboNed en HumanCapitalCare, beide onderdeel van HumanTotalCare en gezamenlijk werkzaam voor circa 1 miljoen werknemers. De uitzonderlijk hoge verzuimcijfers van het laatste kwartaal zien de arbodiensten ook terug in het gemiddelde verzuim over heel 2021: een jaar waarin het gemiddelde verzuim steeg en werknemers langer ziek waren.

RTL Z: Recordhoogte ziekteverzuim door omikron?

rtlDoor de omikronvariant schiet het ziekteverzuim omhoog. Bedrijven komen in de problemen, want er zijn niet genoeg mensen meer aan het werk. Maar hoe hoog is dat verzuim vergeleken met de afgelopen 25 jaar? Bekijk het item - met cijfers van ArboNed - op RTL Z Nieuws

Daling verzuim door lockdown en vakantie

Het gemiddelde verzuim daalde in december licht, maar is met 4,9% nog steeds uitzonderlijk hoog. Bij bedrijven in het mkb (tot 200 medewerkers) ligt dit percentage met gemiddeld 4,4% net als altijd lager dan bij grote bedrijven. Binnen het klein mkb (tot 50 medewerkers) ligt dit zelfs op 4,1%. “Ondanks de stijging van het aantal coronabesmettingen zien we de effecten van de lockdown en de vakantie, zoals verwacht, terug in de daling van het verzuim”, vertelt Jurriaan Penders, bedrijfsarts en directeur medische zaken bij HumanCapitalCare.

Een derde van alle ziekmeldingen door corona

Het aantal ontvangen ziekmeldingen, de zogenoemde meldingsfrequentie, daalde in december met 39% en komt hiermee weer op het gebruikelijke niveau van voor de pandemie. Penders: “Corona en griep zijn de belangrijkste veroorzakers van verzuim in de maand december. Daarbij zien we dat het aantal ziekmeldingen als gevolg van corona in december met 5% groeit naar 35%, terwijl griep als oorzaak met 25% minder vaak voorkomt dan in november (30%).”

Hoogste verzuim in sectoren met dienstroosters

De sectoren die in december het hoogste verzuim hadden, zijn de gezondheidszorg (6,7%), de industrie (5,6%), het onderwijs (5,5%) en de bouwnijverheid (5,1%). “Dit zijn sectoren waar werknemers volgens een dienstrooster en vrijwel altijd op locatie werken”, vervolgt Penders. “Een coronabesmetting bij een collega en de beperkte mogelijkheden om thuis te werken, hebben in deze sectoren meer impact. Ter vergelijking, bij financiële instellingen en de zakelijke dienstverlening was het verzuim met respectievelijk 4,4% en 3,8% het laagst.”

2021: gemiddeld verzuimpercentage gestegen

Met de laatste cijfers van december 2021 kunnen ArboNed en HumanCapitalCare een eerste balans opmaken over de trends in het verzuim in het afgelopen jaar. Penders: “Een eerste grove analyse laat zien dat het gemiddelde verzuim in 2021 ten opzichte van 2019 en 2020 verder is gestegen. Werkenden waren afgelopen jaar met name langer ziek. Na een lager dan gebruikelijk verzuimpercentage in het eerste kwartaal van 2021, steeg het percentage in het tweede kwartaal. Vanaf april tot en met december bleef het verzuim hoger dan de jaren ervoor. Uitschieters zagen we vooral in het laatste kwartaal door griep en corona.”

Aandacht voor werknemer die werk moet opvangen

Nu de vakantie en lockdown voorbij zijn, verwachten de arbodiensten dat het verzuim weer gaat stijgen. “Het aantal coronabesmettingen blijft hoog. En ondanks dat we door de omikronvariant minder ziek worden, vallen werkenden toch een paar dagen uit”, aldus Penders. “Het blijft onverminderd belangrijk om de verspreiding van corona, maar ook griep, zoveel mogelijk te voorkomen. Daarmee spreiden we het verzuim uit over een langere periode en komt de continuïteit van veelal de kleinere bedrijven niet in gevaar. De overheid heeft de quarantainemaatregelen al versoepeld, zodat bedrijven over voldoende personeel kunnen beschikken. Wij adviseren werkgevers om aandacht te houden voor de collega’s die het extra werk door uitval van collega’s op moeten vangen. Bedenk nu alvast welk werk je mogelijk uit kunt stellen om onnodige overbelasting van werknemers te voorkomen en blijf goed met elkaar in gesprek.”

Gerelateerde nieuwsberichten

Alles over gezond thuiswerken
31 maart 2020

Alles over gezond thuiswerken

Lees meer
Coronavirus: dit kan uw arbodienst voor u betekenen
15 april 2020

Coronavirus: dit kan uw arbodienst voor u betekenen

Lees meer
coronavirus en werk webinar
25 maart 2020

Gratis webinar 'Het coronavirus en werk'

Lees meer