Ondernemen en mantelzorg: hoe combineert u dat?

27 november 2024 bijgewerkt

Een groeiend aantal ondernemers in Nederland verleent mantelzorg. Dat is een flinke uitdaging en kan voor stress en zelfs uitval zorgen. Wat kunt u doen om dit te voorkomen? Evert van der Molen (bedrijfsmaatschappelijk werker en vertrouwenspersoon bij ArboNed) geeft tips.

Het oppakken van mantelzorgtaken begint vaak als een vanzelfsprekendheid. Zorg voor een naaste die hulpbehoevend is, dat doet u toch gewoon? Maar in de loop van de tijd worden mantelzorgtaken omvangrijker. Dan komt het besef dat het niet zo vanzelfsprekend is om alle ballen in de lucht te houden en daarnaast ook goed voor uzelf of uw eigen bedrijf te zorgen.

Combinatie van werk en mantelzorg

Met de toenemende vergrijzing en de tekorten in de zorg wordt een steeds groter beroep gedaan op mantelzorgers. Bijna de helft van de ondernemers in Nederland heeft of had te maken met mantelzorgtaken. Een groot deel van hen kan deze taken goed combineren met hun bedrijf. Maar daar tegenover staat een groep die aangeeft dat ze stress ervaren of minder energie overhouden voor hun bedrijf. 

Juiste balans

Om het drukke ondernemersleven te combineren met mantelzorgtaken is het essentieel dat u zorgt voor een goede balans. “Dat is best lastig,” zegt van der Molen. “Mantelzorgers willen zowel loyaal zijn aan hun werk en bedrijf als aan hun naaste. Toch is het van belang om de aandacht voor uzelf, de ander, het werk en thuis in balans te houden en te compenseren daar waar nodig. Als mantelzorger heeft u soms niet door hoeveel tijd u besteedt aan een naaste. Doe daarom regelmatig een ‘grenzencheck.’ Is er voldoende aandacht voor gezonde voeding, buitenactiviteiten, sociale contacten en hobby's? Immers, hoe groter de spanning als gevolg van mantelzorg, hoe meer rust en ontspanning daar tegenover moet staan. Bijvoorbeeld door naar de sportschool te gaan, hard te lopen of een vriend te bezoeken.”

Vergoedingen bij mantelzorg

Als mantelzorger hoeft u er niet alleen voor te staan. Van der Molen: “Schakel hulp in van mensen om u heen die de zorg ook kunnen dragen. Daarnaast kunt u via aanvullende verzekeringen vergoedingen ontvangen bij mantelzorg. Als de zorgvraag te groot is, kunt u bijvoorbeeld een vergoeding ontvangen voor de inzet van een mantelzorgmakelaar. Dat is iemand die u ondersteunt bij onder meer regeltaken en financiën. Of u vraagt een vergoeding aan voor vervangende mantelzorg als u tijd voor uzelf nodig heeft en bijvoorbeeld wil sporten."

Ga het gesprek aan 

Natuurlijk kan het zijn dat uw medewerkers ook mantelzorger zijn. Om te voorkomen dat zij overbelast raken of uitvallen, is het van belang om hen goed te ondersteunen. Van der Molen: “Geef begrip en aandacht en ga het gesprek aan. Dat begint bij oprecht geïnteresseerd zijn in uw medewerker. Als ondernemer heeft u vaak geen zicht op de thuissituatie, dus vraag hoe het gaat. In de gesprekken kunt u tot oplossingen komen. Zo kan uw medewerker bijvoorbeeld later beginnen of tijdelijk andere taken en verantwoordelijkheden krijgen. Met deze aandacht zet u zich ook neer als aantrekkelijke, mantelzorgvriendelijke werkgever.'
 

Gerelateerde nieuwsberichten

Stress aanpakken
28 april 2023

6 tips om verzuim door werkstress te voorkomen

Lees meer
teveel
18 november 2019

Bestaat werkstress nu wél of niet?

Lees meer