Niet oranjekoorts maar griepachtige klachten laten verzuim licht stijgen

Het verzuimpercentage steeg van 4,5% in mei 2024 naar 4,6% in juni 2024. Dat komt vooral door een toename van kortdurend verzuim. De oorzaak hiervan was niet de oranjekoorts, maar griepachtige klachten. Dat blijkt uit cijfers van arbodiensten ArboNed en HumanCapitalCare, beide onderdeel van HumanTotalCare en gezamenlijk werkzaam voor meer dan 1 miljoen medewerkers. 

Verzuimcijfers juni 2024

Toename griepachtige klachten

In juni 2024 lag het aantal verzuimmeldingen op 52 meldingen per 1.000 medewerkers. Een maand eerder stond de teller nog op 43. De stijging komt vooral doordat meer mensen griepachtige klachten ervaarden. Deze toename valt samen met een groei in het aantal coronadeeltjes in de rioolwatermetingen van het RIVM. “We zien dat het vooral gaat om kortdurende, milde klachten”, zegt Jurriaan Penders, bedrijfsarts en directeur medische zaken bij HumanCapitalCare. “De meeste medewerkers kunnen binnen een paar dagen weer gewoon aan het werk.” 

Geen oranjekoorts in verzuim

Tijdens het EK Voetbal van de afgelopen weken laaide de oranjekoorts richting de halve finale weer behoorlijk op. Deze oranjekoorts had echter geen invloed op het verzuim. Op de werkdagen aansluitend aan de wedstrijden van het Nederlands elftal kwamen er bij ArboNed en HumanCapitalCare niet meer ziekmeldingen binnen dan op deze dagen in de weken ervoor. Dat komt overeen met analyses die de arbodienstverleners in voorgaande jaren hebben gedaan tijdens grote sportevenementen, zoals EK’s, WK’s en Olympische Spelen. Dat het verzuim iets is gestegen, lijkt dus te komen door een kleine opleving van corona, niet door de oranjekoorts.

Verzuim in het tweede kwartaal

Nu de cijfers over de maand juni bekend zijn, maken ArboNed en HumanCapitalCare de balans op van het verzuim in het tweede kwartaal van 2024. In het tweede kwartaal komt het verzuimpercentage uit op 4,6%. Dat is een daling in vergelijking met het eerste kwartaal (5,1%). Het verzuimpercentage ligt daarmee wel hoger dan in dezelfde periode vorig jaar (4,3%). Deze stijging is zichtbaar in vrijwel alle branches. 

Voorkomen verzuim door vakantie

Inmiddels zijn in het grootste deel van Nederland de vakanties begonnen. Penders: “Door regelmatig vakantiedagen op te nemen, hebben medewerkers de tijd om op te laden en te herstellen. Dat is om meerdere redenen belangrijk. Herstel gaat namelijk niet alleen om fysiek, maar ook om mentaal herstel. Dat draagt bij aan een betere belastbaarheid. Het stimuleren om regelmatig vakantiedagen op te nemen kan uiteindelijk ook helpen om verzuim te voorkomen of beperken.”

Gerelateerde nieuwsberichten

Plan van aanpak bij verzuim
21 november 2022

Tips voor het opstellen van het Plan van aanpak bij verzuim

Lees meer
6 tips bij het opstellen van een verzuimbeleid
01 november 2022

6 tips bij het opstellen van een verzuimbeleid

Lees meer