Griepachtige klachten én stress boosdoeners van verzuim in 2024
In tegenstelling tot de gebruikelijke seizoenstrend daalde het aantal ziekmeldingen in november 2024. Het gemiddelde verzuimpercentage in Nederland kwam daarmee in november uit op 4,9%. Dat blijkt uit cijfers van arbodiensten ArboNed en HumanCapitalCare, beide onderdeel van HumanTotalCare en gezamenlijk werkzaam voor circa 1 miljoen werknemers. Terugkijkend op 2024 zien de arbodiensten dat de grootste boosdoeners van verzuim griepachtige en stressgerelateerde klachten zijn.
Volgens Redmer van Wijngaarden, directeur medische zaken bij ArboNed, is de daling van het aantal verzuimmeldingen in november verrassend. “In de wintermaanden zien we normaal gesproken juist een stijging. Vorig jaar steeg het aantal ziekmeldingen in deze periode nog van 72 naar 82 per 1.000 medewerkers. Nu daalt het van 70 naar 65. Het gaat dan meestal om kortdurend verzuim door griepachtige klachten, waarbij de meeste mensen binnen een week herstellen.”
Verzuimcijfers 2024: pieken en afwijkende trends
Het kortdurend verzuim werd dit jaar sterk beïnvloed door griepachtige klachten. Van Wijngaarden: “De oorzaken hiervan zijn divers. Dat kan bijvoorbeeld om een flinke verkoudheid gaan, een griep veroorzaakt door het influenzavirus of om corona. Het begin van 2024 kenmerkte zich met een piek in het verzuim door dit soort griepachtige klachten. Een opvallende start, omdat deze piek meestal een maand eerder in december ligt. Vanaf februari namen de ziekmeldingen wel weer snel af. De daling in de zomermaanden was juist minder uitgesproken, toen griepachtige klachten zorgden voor relatief meer verzuim dan gebruikelijk is in deze periode. Dat viel destijds ook samen met een toename van het aantal corona-deeltjes in de rioolwatermetingen van het RIVM. Het najaar kende een opvallende stijging in september. In deze maand nam het aantal ziekmeldingen door griepachtige klachten met maar liefst 67% toe. Deze trend zette door in oktober, maar maakte in november onverwachts plaats voor een daling.
Stressgerelateerde klachten blijven stijgen
Het kortdurend verzuim door griepachtige klachten schommelt door het jaar heen. Kijken we naar het langdurend verzuim (langer dan 6 weken) door stressgerelateerde klachten, dan zien ArboNed en HumanCapitalCare een duidelijke stijging. In de periode juli 2023 tot juli 2024 nam het stressgerelateerd verzuim met 8% toe ten opzichte van het jaar daarvoor. Over de afgelopen vijf jaar bedraagt de toename zelfs 30%. Momenteel wordt één op de vier verzuimdagen veroorzaakt door stress. Hoewel ook hier de oorzaken verschillen, kregen steeds meer mensen te maken met stressklachten en vielen medewerkers hierdoor gemiddeld ook iets langer uit.
Snelle hulp bedrijfspsycholoog maakt verschil
“Stressklachten zijn vaak hardnekkig”, benadrukt Van Wijngaarden. “Hoe langer je wacht met aanpakken, hoe groter de impact. En dat is zonde, want je kunt hier zelf iets aan doen. Onder andere door op tijd aan de bel te trekken en als werkgever en werknemer met elkaar in gesprek te blijven hierover. Kom je er samen niet uit, schakel dan op tijd professionele hulp in, bijvoorbeeld van een bedrijfspsycholoog. Daar kun je via de bedrijfsarts vaak al binnen twee weken terecht, terwijl de reguliere zorg kampt met lange wachtlijsten. Gelukkig weten steeds meer werkgevers en werknemers deze weg te vinden.”