Gezond ondernemen podcast
Welkom bij onze Gezond ondernemen podcast , waar je alles leert over gezond en veilig werken. In elke aflevering hebben we boeiende gesprekken met experts die verrassende inzichten en praktische tips delen.
#5 - Wat doet een preventiemedewerker?
De preventiemedewerker werkt mee aan het uitvoeren van de RI&E en de verbetermaatregelen die daaruit voortkomen. Corina van Dijk, een ervaren hogere veiligheidskundige, deelt haar inzichten over hoe je de juiste preventiemedewerker voor jouw bedrijf kunt aanstellen. Ze legt ook uit welke andere taken de preventiemedewerker op zich neemt.
- Deze aflevering is binnenkort beschikbaar. -
#4 - Hoe ga je aan de slag met de RI&E?
Met de Risico-inventarisatie & -evaluatie (RI&E) breng je alle arbeidsrisico’s in kaart, zodat je deze gericht kunt aanpakken. Maar wat is de eerste stap bij het uitvoeren van een RI&E? Corina van Dijk, hogere veiligheidskundige, legt uit welke arbeidsrisico's je kunt identificeren. Ze vertelt ook hoe je met het Plan van aanpak deze risico's kunt verminderen en voorkomen.
#3 - Wat levert een RI&E op?
Een Risico-inventarisatie & -evaluatie (RI&E) is een investering maar levert je als werkgever veel op. Met een RI&E creëer je niet alleen een veilige en gezonde werkomgeving, maar voldoe je ook aan wettelijke verplichting. Ook voorkomt het boetes van de Nederlandse Arbeidsinspectie. Corina van Dijk, hogere veiligheidskundige, bespreekt de meest voorkomende arbeidsrisico's en legt uit waarom het uitvoeren van een RI&E en het opstellen van het bijbehorende Plan van aanpak belangrijk zijn.
#2 - Hoe voorkom je een burn-out?
Werken is gezond en werkdruk is nodig om prestaties te leveren. In deze aflevering legt Ronald Klee, arbeids- en organisatiedeskundige, uit hoe gebeurtenissen, verplichtingen en problemen - zowel op het werk als privé - spanning kunnen veroorzaken. Wanneer deze spanning te groot wordt, kan gezonde werkdruk omslaan in ongezonde stress. Dit kan leiden tot uitputting en uiteindelijk tot een burn-out.
#1 - Hoe herken je signalen van werkstress?
Werkstress is een van de grootste oorzaken van langdurig verzuim. Uit onze cijfers blijkt dat één op de vier verzuimdagen wordt veroorzaakt door stressklachten. Steeds meer mensen hebben hiermee te maken en vallen hierdoor steeds langer uit. In deze aflevering legt Ronald Klee, arbeids- en organisatiedeskundige, uit hoe je werkstress bij jezelf als werkgever en bij jouw werknemers vroegtijdig kunt herkennen en aanpakken.