Ga pesten op het werk tegen en gebruik onze tips

‘Goed voor elkaar’ is de slogan voor de landelijke week tegen pesten in 2023. Ook op het werk hebben mensen te maken met pesten: 1 op de 8 medewerkers wordt gepest. Wilt u pestgedrag op de werkvloer voorkomen? Lees dan onze vijf tips.

Week tegen Pesten

Al jaren is pesten één van de belangrijkste arbeidsrisico’s. Het verplichte anti-pestbeleid is onderdeel van de aanpak op psychosociale arbeidsbelasting (PSA). PSA zijn de factoren op het werk (pesten, seksuele intimidatie, discriminatie, agressie en hoge werkdruk) die kunnen leiden tot stress

Verzuim en verslechterde werksfeer

Volgens onderzoek van het CNV vindt 1 op de 5 werknemers dat pestgedrag tot een verslechtering van de werksfeer leidt. Daarnaast kunnen werknemers die worden gepest minder zelfvertrouwen krijgen en in een sociaal isolement terecht komen. Ook kan pesten zorgen voor een arbeidsconflict en zelfs verzuim. De spanning die gepeste weknemers ervaren kan zelfs leiden tot een burn-out die wel tot 9 maanden kan duren.

Week tegen Pesten

Tips tegen pesten op het werk

Hoe kunt u pestgedrag op de werkvloer voorkomen?

  1. Maak duidelijk dat u pestgedrag niet accepteert

Zorg ervoor dat iedere medewerker weet waar hij aan toe is door duidelijk te maken dat pesten niet wordt getolereerd. Dat maakt het makkelijker om een pester aan te spreken op zijn gedrag of er melding van te maken. Neem daarom in het protocol ongewenste omgangsvormen en werkdruk op hoe u wilt dat medewerkers binnen het bedrijf met elkaar omgaan en welke sancties er zijn bij het overtreden van deze regels.

  1. Zorg voor een sociaal gevoel op de werkplek

Door sociale relaties op de werkvloer te bevorderen, geeft u uw werknemers de kans om elkaar beter te leren kennen. Dit kan het pestgedrag verminderen.

  1. Stel een vertrouwenspersoon aan

Een vertrouwenspersoon verlaagt de drempel voor het aankaarten van problemen. Niet elke werknemer die wordt gepest, wil het hier met een leidinggevende of collega over hebben. Bij kleine ondernemingen, of als u geen geschikte medewerker hebt voor deze taken, kan het nuttig zijn een externe vertrouwenspersoon in te huren.

  1. Neem pesten serieus

Het is voor iemand die gepest wordt een grote stap om hier een melding van te maken. Lach het niet weg en bagatelliseer het gevoel van de gepeste niet. Als uw werknemer zich niet serieus genomen voelt, kan hij het gevoel krijgen dat hij er alleen voor staat.

  1. Kom direct in actie

Heeft er ooit een pestgeval bij u op de werkvloer gespeeld, of zijn er nu klachten? Ga dan direct de samenwerking aan met experts. Denk daarbij aan conflicttrainingcoaching, trainingen in weerbaarheid of assertiviteit.

Gerelateerde nieuwsberichten

teaser_Bed
05 januari 2022

Verzuim verlagen

Lees meer
Plan van aanpak bij verzuim
21 november 2022

Tips voor het opstellen van het Plan van aanpak bij verzuim

Lees meer
6 tips bij het opstellen van een verzuimbeleid
01 november 2022

6 tips bij het opstellen van een verzuimbeleid

Lees meer