De bedrijfspsycholoog

Leestijd
4 minuten
04 juli 2024 bijgewerkt

Bijna één derde van de medewerkers in Nederland verzuimt vanwege psychische klachten. Met de toenemende druk op medewerkers groeit ook de behoefte aan effectieve (preventieve) zorg. De bedrijfspsychologen van ArboNed behandelen dezelfde klachten als die binnen de reguliere zorg, zoals depressie, burn out, angst, paniek of trauma. Het verschil is dat de bedrijfspsychologen van ArboNed specifiek kijken naar hoe deze klachten het werk beïnvloeden. Zij kunnen helpen verzuim te voorkomen of u ondersteunen bij een verantwoorde re-integratie van uw medewerker.

psa slotje

Op deze pagina

Zo helpt de bedrijfspsycholoog

De interventies van ArboNed gericht op terugkeer naar werk kunnen de gemiddelde verzuimduur van mensen met psychische klachten verkorten. Bovendien kunnen medewerkers snel terecht bij de psychologen van ArboNed. In de meeste gevallen kunnen ze binnen twee weken na goedkeuring van u als werkgever al een intakegesprek voeren. Het traject kan direct daarna beginnen.

In de kortdurende counseling trajecten versterkt de bedrijfspsycholoog veerkracht, weerbaarheid en mobiliteit. Hierdoor krijgen medewerkers weer grip op hun gedachten, emoties en gedrag, wat de duurzame inzetbaarheid bevordert. Zowel werkgevers als werknemers profiteren hiervan.

Advies werkgever

Verzuim door stressgerelateerde klachten is de afgelopen jaren in Nederland flink toegenomen. Als werkgever kunt u dit verzuim voorkomen door vroegtijdig de signalen te herkennen. Door preventief een bedrijfspsycholoog in te schakelen, kunt u stressgerelateerde klachten aanpakken voordat uw medewerker uitvalt. Mocht een medewerker toch uitvallen, dan helpt de bedrijfspsycholoog om hun klachten te verminderen. Zodat zij sneller herstellen en weer aan het werk kunnen én blijven.
 

Sandra Bleyenberg-de Korte

 

 

“Werk speelt een hele belangrijke rol in het leven van mensen. Werk is meer dan alleen een moetje omdat er geld verdiend moet worden. En werk kan zelfs bijdragen aan herstel. Als mensen ziek zijn, stimuleer ik hen om zo snel als mogelijk het contact met collega’s weer te herstellen. Zo blijft de drempel naar werk zo laag mogelijk en blijven mensen betrokken bij hun werkomgeving en collega’s.”

Sandra Bleyenberg-de Korte, bedrijfspsycholoog 

Bedrijfspsychologische begeleiding

Heeft uw medewerker moeite om goed te presteren? Dan biedt de bedrijfspsycholoog individuele behandelingen om uitval te voorkomen of ondersteunt bij de re-integratie van uw medewerker. Dat wordt ook wel counseling genoemd. De bedrijfspsycholoog behandelt diverse thema's, waaronder stressgerelateerde klachten, trauma, angst, stemmingsklachten, rouw en slaapproblemen.

Elk counseling traject begint met een intakegesprek, waarmee de bedrijfspsycholoog een compleet beeld krijgt van de situatie van uw medewerker. Op basis van deze intake stelt hij een advies voor een (mogelijk) vervolgtraject op maat voor uw medewerker op. U ontvangt voorafgaand altijd een offerte.

Slapen kun je leren

De bedrijfspsycholoog helpt uw medewerker bij het verbeteren van de slaapduur en -kwaliteit. Ongeveer 30% van de Nederlanders heeft last van slaapklachten, variërend van licht tot ernstig. Slaaptekort kan leiden tot concentratieproblemen, verminderde productiviteit, verzuim en zelfs tot ongelukken op de werkvloer. Met een slaaptraining leert uw medewerker hun slaapduur te verhogen en de kwaliteit van slapen te verbeteren, om zo duurzaam inzetbaar te blijven.

Individuele slaaptraining

In zes sessies van anderhalf uur richt de bedrijfspsycholoog zich op verschillende aspecten van een gezonde nachtrust. Hij analyseert het slaappatroon van de medewerker en bespreekt de huiswerkopdrachten om de voortgang te volgen. 

Groepsslaaptraining

Voor bedrijven waar veel gewerkt wordt in ploegendiensten, op onregelmatige tijden, of waar sprake is van vergrijzing, biedt ArboNed op maat gemaakte trainingen, workshops en informatiesessies. De inhoud en duur worden in overleg met u samengesteld.

Belastbaarheidsonderzoek 

Merkt u dat uw medewerker zich anders gedraagt dan normaal? Misschien maakt hij meer fouten, lijkt hij sneller gestrest, of komt hij geïrriteerd over. Het kan ook zijn dat de re-integratie niet verloopt zoals verwacht, zonder een duidelijke reden. In deze gevallen kan een neuropsychologische screening een uitkomst bieden. Hiermee wordt de belastbaarheid en de eventuele beperkingen van uw medewerker in kaart gebracht. Het biedt inzicht in verstandelijke (cognitieve) capaciteiten, persoonlijkheidsstructuur, concentratie, energiebalans en copingstijlen. De bedrijfspsycholoog geeft praktisch advies om snel en verantwoord naar herstel toe te werken. 

Wilt u meer weten over de bedrijfspsycholoog? 

Neem dan contact op met uw vaste contactpersoon van ArboNed. Voor de groepsslaaptraining kunt u contact opnemen met salessupport@arboned.nl 

Gerelateerde nieuwsberichten

Vertrouwenspersoon aanstellen
24 april 2023

Een vertrouwenspersoon aanstellen, zo werkt het

Lees meer
De bedrijfsmaatschappelijk werker
28 september 2022

De bedrijfsmaatschappelijk werker

Lees meer