Blue Monday heeft geen effect op verzuimmeldingen, het seizoen wel!
De meest depressieve dag van het jaar. Dat zou de derde maandag van januari zijn volgens de Britse psycholoog Cliff Arnall. Is dat wel zo en zien wij daardoor meer ziekmeldingen? Wij duiken in de wetenschap en onze cijfers.
Blue Monday wetenschappelijk?
Om meteen met de deur in huis te vallen: nee. De formule is een pr-stunt van een reisaanbieder, waarvoor de psycholoog was ingehuurd. Wij doken in onze cijfers om te kijken of we toch aanwijzingen konden vinden voor het depressieve karakter van deze derde maandag van de maand.
Maandag in januari
Allereerst hebben we het gemiddeld aantal verzuimmeldingen op de Blue Mondays van de laatste vijf jaar vergeleken met de omliggende maandagen. Dit om seizoenseffecten te voorkomen. Duidelijk is dat er geen aantoonbaar verschil is tussen een Blue Monday en een willekeurige maandag in de omliggende weken. Op de Blue Mondays zien we gemiddeld 3802 nieuwe verzuimgevallen versus 3918 verzuimgevallen op de maandagen in de omliggende weken. Dit verschil is statistisch niet significant.
Meer verzuim in de seizoenen herfst en winter
Ook hebben we het totaal aantal nieuwe verzuimmeldingen op maandagen, over de tijd uitgezet. Hierin zie je duidelijk een seizoenspatroon. Tegen het einde van het jaar, herfst en winter, loopt het aantal ziekmeldingen langzaam op, om vervolgens in het voorjaar weer te zakken. Gemiddeld ligt het verzuim in de wintermaanden hoger, met een piek in februari. Kijken we naar deze feiten, komen we tot de conclusie dat er weinig gegronde redenen zijn voor de naam Blue Monday.
Tips om verzuim in het seizoen te voorkomen
In theorie zou u deze maandag niet ineens veel meer ziekmeldingen moeten ontvangen. Wel laten onze cijfers zien dat het aantal ziekmeldingen deze periode hoger is dan de rest van het jaar. Lees hier 9 tips om verzuim te voorkomen.
Wij wensen u een ‘happy Monday’!