Investeren in werkplezier kan Nederland 2.5 miljard opleveren
De grens tussen werk en privé vervaagt en de werkdruk neemt toe. Op zich is dat geen probleem. Werkdruk kan mensen creatief maken en een positieve stimulans zijn in het werk. Het gaat erom dat gezonde werkdruk niet omslaat in ongezonde werkstress.
Hoe herkent u signalen van werkstress in uw organisatie?
Werkstress is beroepsziekte nummer 1. Van het langdurend psychisch verzuim (>6 weken) in het mkb valt een kwart van de werknemers uit door stress. Dit aandeel stijgt al jaren. Een werknemer met een burn-out bent u gemiddeld ruim 8 maanden kwijt. Als u weet dat één verzuimdag al snel € 250 kost, dan is niets doen geen optie. Verzuim door stress en psychische klachten is te voorkomen, door vroegtijdig de signalen te herkennen en aan te pakken. ArboNed helpt u hierbij. Lees hier hoe u verzuim door werkstress kunt voorkomen.
Werkplezier als buffer
Ook OVAL, de brancheorganisatie voor Duurzame inzetbaarheid en, in opdracht van het Ministerie van SZW, organisator van de landelijke Week van de Werkstress is er in haar persbericht van 12 november 2018 helder over: onderzoek wijst uit dat investeren in werkplezier loont. Werknemers die meer vrijheid, steun en ruimte voor ontwikkeling ervaren, hebben meer plezier in hun werk en vallen minder snel uit. Vandaar dat de vijfde Week van de Werkstress, van 12 tot en met 15 november, geheel in het teken staat van werkplezier.
Voorkom uitval door werkstress