Interview Bouwgilde: Samenwerken aan duurzame inzetbaarheid
Gerrit Koster is bedrijfsleider bij Bouwgilde. Hier krijgen toekomstige bouwers een opleiding namens de aangesloten lidbedrijven. De leerlingen staan bij Bouwgilde op de loonlijst. “Over het algemeen zijn het gezonde jonge mensen, dus verzuim komt niet veel voor”, vertelt Gerrit Koster. “Is er dan toch iemand ziek, dan spreken we ze persoonlijk. We hechten sowieso veel waarde aan persoonlijk contact, met zowel de leerlingen, als hun ouders.”
Samenwerkingspartner
Bouwgilde is lid van Bouwend Nederland en regelt haar arbozaken via partner ArboDuo (onderdeel van ArboNed). Sinds enige tijd huist de arbodienstverlener bij Bouwgilde in het pand en de twee organisaties trekken steeds meer samen op.
“Het grootste voordeel is dat het voor bouwbedrijven nu laagdrempeliger is geworden om hun arbozaken te regelen, zoals het Periodiek arbeidsgezondheidskundig onderzoek (PAGO), de Duurzame Inzetbaarheidsanalyse (DIA) en de verzuimbegeleiding”, zegt Koster. “De bouwers uit de regio kennen Bouwgilde al, weten waar we zitten en lopen nu meteen makkelijk bij ArboDuo naar binnen. En dat is belangrijk voor de duurzame inzetbaarheid.”
Fitte en gezonde bouwers
En er is meer dan het gemak van een goed bereikbare en zichtbare arbodienst. “We werken met ArboDuo aan diverse projecten”, gaat Koster verder. “Zoals werkgevers- en themabijeenkomsten. Maar ook een groter project met Volandis erbij, om de opkomst van het PAGO en de DIA te verhogen. Het is idee is om de verletdag – want werkgevers zijn hun bouwplaatsmedewerkers hiervoor nu eenmaal een dag kwijt – zo nuttig mogelijk in te vullen. Samen met ArboDuo en de lidbedrijven werken we aan een invulling van de dag. Denk bijvoorbeeld aan een DIA-gesprek op dezelfde dag als het PAGO, innovaties in de bouw, rug- en tiltechnieken en juiste voeding. Ik vind het een hele positieve ontwikkeling. Eigenlijk vindt iedereen de PAGO namelijk hartstikke belangrijk. Iedereen wil natuurlijk dat de werknemers fit en gezond zijn en met plezier werken. Het DIA-gesprek is ook belangrijk, maar nog onbekend bij veel bouwvakkers. Dus dat we het op deze manier samen kunnen integreren in één cursusdag is heel mooi.”
Carrière in de bouw
Duurzame inzetbaarheid is een belangrijk thema voor de bouw. Ook voor de jonge bouwvakker is het al een aandachtspunt, vindt Koster, nu en in de toekomst. “Het imago van de bouw moeten we sterk verbeteren. We moeten jonge bouwvakkers het perspectief laten zien van een mooie, lange carrière in de bouwsector. Want die is er. Daar hebben we de afgelopen jaren al een begin mee gemaakt, door in de opleiding meer aandacht te besteden aan duurzame inzetbaarheid. Het doel is dat het straks gewoon wordt om naar je DIA-gesprek te gaan. Dat je dat als een kans ziet om je verder te ontwikkelen. We willen absoluut niet met het vingertje wijzen, maar de leerlingen zelf bewust maken van het belang van veilig en gezond werken. Zo hebben we onlangs met ArboDuo een training Stof & Geluid gegeven, om de leerlingen te laten ervaren hoe belangrijk het is beschermende kleding te dragen.”
Persoonlijke aanpak
Bouwgilde is zoals gezegd ook klant bij ArboDuo via Bouwend Nederland. Bouwgilde heeft gekozen voor een contract op basis van verrichtingen. De regie ligt grotendeels bij de organisatie zelf. “Als ik iets wil regelen, doe ik dat online en dan neemt ArboDuo verder contact op met de zieke. Het is fijn dat je bij ArboDuo een keuze kunt maken voor het pakket dat bij je organisatie past. Wij houden van een persoonlijke aanpak. Ik spreek de leerlingen wekelijks en met hun ouders ga ik ook regelmatig in gesprek. Ook als een leerling ziek is, bijvoorbeeld. Stel het komt regelmatig voor dat een leerling zich ziek meldt, dan kan het zijn dat er meer aan de hand is. Mogelijk voelt hij zich niet op zijn plek bij het bouwbedrijf. Dankzij het persoonlijke contact kom je daar achter en kun je het oplossen. Ik zou het alle bedrijven aanraden om op die manier met elkaar om te gaan en zo je werknemers aan je te binden. Overigens vind ik de persoonlijke aanpak van ArboDuo ook heel prettig. Het is duidelijk wie je contactpersonen zijn, de kennis van de bouw is geborgd en het contact is helder en goed.”
Verzuimbegeleiding die bij u past
ArboDuo biedt deskundige en actieve ondersteuning specifiek gericht op de bouwbranche. Dit varieert van verzuim, ondersteuning bij de wettelijk verplichte acties vanuit de Wet verbetering poortwachter tot optimalisatie van het Arbeidsomstandighedenbeleid. Klanten van ArboDuo kunnen altijd contact opnemen met hun eigen, vaste aanspreekpunt: de procesregisseur.
Wilt u weten wat ArboDuo voor uw organisatie kan betekenen? Neem dan contact met ons op via gert.jan.klanderman@arboned.nl of via 06 129 985 49.
Dit artikel verscheen eerder in BNL Ledenvoordelen, het magazine van Bouwend Nederland.