Rechten en plichten
Ik ben het niet eens met het advies van de bedrijfsarts, wat nu?
Als zowel u als uw werkgever het niet eens zijn met het advies van de bedrijfsarts, dan kunnen jullie samen tot een ander besluit komen. Als u het niet eens bent met het advies en uw werkgever wel, dan kunt u een een deskundigenoordeel bij het UWV aanvragen. Dat kan uw werkgever trouwens ook doen als hij het niet eens is met het advies van de bedrijfsarts en u wel. Let wel, het oordeel van het UWV is niet doorslaggevend, maar is richtinggevend.
Ik ben ziek tijdens mijn vakantie. Wat nu?
Voor een ziekmelding tijdens uw vakantie gelden dezelfde regels als voor een ziekmelding als u werkt. Dus wordt u tijdens uw vakantie ziek, dan meldt u dit bij uw werkgever. In het verzuimprotocol staat beschreven bij wie u zich kunt ziek melden en op welke wijze u dit moet doen.
Bent u op vakantie in het buitenland? Dan moet u zo snel mogelijk een lokale arts inschakelen voor een medische verklaring. De verklaring moet de volgende gegevens bevatten:- de aard van de ziekte
- het verloop van de ziekte
- de ingestelde therapie
- een verklaring van medische ongeschiktheid tot reizen (indien van toepassing)
In overleg met uw werkgever kunt u afspraken maken over het afboeken van de vakantiedagen.
Ik ben ziek, wat nu?
Ziekmelden doet u bij uw werkgever. In het verzuimprotocol staat beschreven bij wie u zich kunt ziekmelden en hoe u dit moet doen.
Ik heb een conflict met m'n werkgever, wat nu?
Waar mensen samenwerken, kunnen misverstanden en irritaties ontstaan. Na een goed gesprek komt u er doorgaans wel uit. Soms loopt een meningsverschil zo uit de hand, dat hulp van buiten nodig is: conflictbemiddeling. Een bedrijfsmaatschappelijk werker kan escalatie van het conflict voorkomen en de arbeidsverhoudingen herstellen. Als onafhankelijke derde zoekt de bedrijfsmaatschappelijk werker samen met u en uw werkgever naar een oplossing. Op het moment dat u zich ziek meldt, dan komt de bedrijfsarts in beeld om het verzuim in relatie tot het conflict te beoordelen.
Ik wil weer aan het werk, hoe?
Als u ertoe in staat bent dan heeft u in principe het recht om weer te gaan werken, zeker als uw verzuim kortdurend was. Overleg dan wel even met uw werkgever. Bent u langdurig ziek geweest en is er niets besproken over het moment van starten? Dan is het zinvol om de bedrijfsarts te raadplegen en is het ook verstandig dit met uw werkgever af te stemmen.
Kan ik naar een bedrijfsarts als ik niet ziek ben?
Ja, volgens de Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet) heeft iedere werknemer het recht een bedrijfsarts te consulteren over individuele, persoonsgerichte gezondheidsvragen in relatie tot het werk. We noemen dit het open spreekuur. Vraag aan uw werkgever of preventiemedewerker hoe u in contact komt met de bedrijfsarts. Uw leidinggevende of werkgever wordt niet ingelicht over deze contacten, behalve als u dit wilt, hiervoor toestemming geeft én de bedrijfsarts het zinnig acht. Dit bezoek van het open spreekuur valt ook onder het medisch geheim. Als uw werkgever een contract heeft met ArboNed kunt u dus op eigen initiatief contact opnemen met jullie vaste contactpersoon bij ArboNed.
Wat zijn mijn rechten en plichten als werknemer?
Als werknemer heeft u bepaalde rechten en plichten bij uw re-integratie. We zetten de rechten en plichten voor werknemer en werkgever op onze website op een rij:
Bekijk ook de animatie over de rechten en plichten van werknemers op arboportaal.nl.