Checklist: Ongewenst gedrag voorkomen en tegengaan

Sociale zorg medewerker

Medewerkers kunnen (langdurig) uitvallen door een structureel te hoge werkdruk of door ongewenst gedrag. Dit kunt u voorkomen door een sociaal veilige werkomgeving te creëren. Wilt u werk maken van zo'n omgeving? Download dan onze checklist 'Ongewenst gedrag voorkomen en tegengaan.'

zelf-doen

Kunt u als ondernemer zelf uw preventieve arbozaken regelen, of heeft u hier een professional voor in dienst? Dan maakt ArboNed het u graag makkelijk met praktische informatie en (gratis) hulpmiddelen, zoals instructievideo’s, checklists en stappenplannen. Meer over onze ondersteuningsniveaus.

  • Stel een PSA-beleid op
  • Zorg voor een sociaal gevoel op de werkplek
  • Stel een vertrouwenspersoon aan
  • Pak meldingen van ongewenst gedrag op
  • Ontwikkel vaardigheden om ongewenst gedrag te voorkomen

Over de checklist

Een structureel te hoge werkdruk of ongewenst gedrag, zoals agressie, discriminatie, (seksuele) intimidatie en pesten kunnen ervoor zorgen dat uw medewerkers langdurig uitvallen. Deze vormen van psychosociale arbeidsbelasting (PSA) hebben vaak vervelende gevolgen voor uw medewerkers, maar ook voor u als werkgever.

Omdat PSA al jaren een van de belangrijkste arbeidsrisico’s is, verplicht de Arbowet u om dit zoveel mogelijk te voorkomen. Dat begint met het creëren van een sociaal veilige werkomgeving. Maar hoe doet u dat? In deze checklist vindt u praktische tips en handvaten.

Checklist

Heeft u vragen over het verlagen en voorkomen van ongewenst gedrag? 

Wij helpen u graag verder

Bel ons
030 299 62 77

Belafspraak
inplannen


Onderdeel van

Zijn uw medewerkers weerbaar en in balans?

psa
Ongewenst gedrag in een organisatie verpest de sfeer en uw mensen kunnen er letterlijk ziek van worden. Daarom moet u als werkgever grensoverschrijdend gedrag en werkdruk (samenvattend: psychosociale arbeidsbelasting, PSA) zoveel mogelijk voorkomen.