Geslaagde kennissessie over een gezond en vitaal bedrijf

Regio
Breda
28 juni 2024 bijgewerkt
Kennissessie Breda

Mensen die goed in hun vel zitten, hebben daar zowel privé als op het werk voordeel van. Ze zijn minder snel gestrest, hebben meer energie en melden zich minder vaak ziek. Da’s belangrijk in deze krappe arbeidsmarkt. Maar hoe stimuleert u een gezonde leefstijl onder uw werknemers? Tijdens de kennissessie 'Verminder verzuim met gezonde én vitale werknemers' op 27 juni in Breda kregen deelnemers antwoord op deze vraag.

Noodklok

De kennissessie vond plaats in een periode waar organisaties als het KWF en het Diabetes Fonds alarm slaan. Door een ongezonde leefstijl leven Nederlanders korter in goede gezondheid en hebben vaker chronische aandoeningen. Die ongezondheid heeft ook zijn effect op de werkvloer, want het (langdurend) verzuim – en daarmee de personeelstekorten – neemt toe. 

Interactie

Hoe kan ik als werkgever voorkomen dat werknemers zich makkelijk ziekmelden? Hoe ga ik om met verschillende soorten verzuim? Deze en andere vragen kwamen aan bod tijdens de interactieve kennissessie, waar deelnemers alle ruimte kregen om in gesprek te gaan met de deskundigen van ArboNed.

Tijdens de sessie deelden diverse deskundigen van ArboNed hun expertise. Carlijn Bertens - de Groot, vitaliteits- en gezondheidsdeskundige, sprak over de BRAVO-thema's en de voordelen van een Preventief Medisch Onderzoek (PMO) voor zowel werkgevers als werknemers. Lidewij de Vries, arts in opleiding tot specialist bedrijfsgeneeskunde, vertelde over haar ervaringen in de spreekkamer en benadrukte het belang van preventieve consulten bij een bedrijfsarts om langdurig verzuim te voorkomen. 

Monique Broeders, psycholoog bij ArboNed, ging dieper in op psychisch verzuim. Ze legde uit wat stress doet met het mentale welzijn en gedrag van werknemers, en hoe werkgevers dit kunnen herkennen om tijdig in te grijpen.

Mentale gezondheid

De kennissessie reikte dus verder dan de fysieke gezondheid van werknemers. Want een gezond bedrijf draait ook om mentale gezondheid en een sociaal veilige werkomgeving. Ga maar na: bijna een kwart van het verzuim in 2023 werd veroorzaakt door stressgerelateerde klachten. Er was daarom veel aandacht voor werkstress en de mentale gezondheid van werknemers. Hoe ontstaan stressklachten, hoe kunt u ze signaleren? En hoe kunt u werken een veilige sfeer op de werkvloer? 

Direct aan de slag 

Aan deelnemers die nog geen plannen voor een PMO hebben, bood de vitaliteit- en gezondheidsdeskundige laagdrempelige tips voor een gezond en vitaal bedrijf. Zo kunnen de deelnemers direct aan de slag met het stimuleren van een gezonde leefstijl binnen hun bedrijf. voor iedereen die direct aan de slag wil met het stimuleren van een gezonde leefstijl onder zijn werknemers is het advies: begin eenvoudig, houd het positief en geef het goede voorbeeld.