Kennissessie: Hoe houdt u uw medewerkers vitaal aan het werk?
In de huidige krappe arbeidsmarkt is een gezonde levensstijl van uw medewerkers essentieel. Niet alleen verhoogt het de productiviteit en het werkgeluk, maar het vermindert ook verzuim. Maar wat kunt u als werkgever doen om gezondheid te bevorderen op de werkvloer? Experts van ArboNed gaven tijdens de kennissessie in Amsterdam antwoord op deze vraag en gingen daarbij vooral in op een gezonde leefstijl.
Herstellen tijdens werktijd
Hebben uw medewerkers een fysieke of psychische inspanning verricht? Dan hebben ze een herstelbehoefte. Ze hebben tijd nodig om de verbruikte energie weer aan te vullen. Zo’n herstelbehoefte kan bijvoorbeeld ontstaan wanneer uw medewerkers hun werk niet afkrijgen, saai en eentonig werk uitvoeren of druk voelen van leidinggevenden. Wordt de herstelbehoefte steeds groter? Dan kan dat leiden tot uitval. Spreker Raymond Gruijs (manager van het Expertisecentrum Onregelmatig werken) benadrukte tijdens de kennissessie het belang van het herkennen van de herstelbehoefte bij medewerkers om overbelasting en uitval te voorkomen.
Verantwoordelijkheid van werkgevers
De verantwoordelijk om vitaal aan het werk te blijven ligt vooral bij medewerkers, maar ook deels bij werkgevers. Vaak bieden zij hun medewerkers al gezonde voeding en werkplekmassages aan en stimuleren ze het teamgevoel. Veel werkgevers zien het herorganiseren van werkprocessen nog niet altijd als optie en daar liggen kansen. Zo kunt u als werkgever bijvoorbeeld variatie aanbrengen in de zwaarte, het tempo en de moeilijkheidsgraad van werkzaamheden.
Gratis Health Check voor deelnemers
Na het verhaal van Raymond Gruijs konden bezoekers een health check laten uitvoeren. Zo werd onder meer hun bloeddruk en cholesterol gecontroleerd. Deze metingen maken deel uit van het Preventief Medisch Onderzoek (PMO).
Het PMO biedt medewerkers inzicht in hun gezondheidsrisico’s en geeft hen advies om zelf of met hulp van specialisten te werken aan hun gezondheid en vitaliteit. Bijvoorbeeld het volgen van een vitaliteitstraining. Vitaliteits- en gezondheidsdeskundige Robin Flipsen vertelt er het volgende over: “Drie op de tien medewerkers heeft onderliggende klachten, zoals een te hoge cholesterol of bloeddruk, zonder dat zij dat weten. Doordat dit tijdens het PMO aan het licht komt, kunnen ze tijdig actie ondernemen. Dat bevordert hun gezondheid en voorkomt verzuim."