PMO: dé check voor jouw gezondheid en vitaliteit
Hoe gezond en fit ben jij, zowel fysiek als mentaal? Daar kom je snel achter als je meedoet aan het Preventief medisch onderzoek (PMO). Hiermee sporen we eventuele gezondheidsklachten en risico’s op je werk op, zodat je ze kunt voorkomen of zoveel mogelijk beperken. Je krijgt hierover persoonlijk advies. Een mooie kans, want als je je gezond en energiek voelt, kun je optimaal genieten van de dingen die je leuk vindt.
PMO in de praktijk
Teamleider Milieustraten Jan Hak was enthousiast toen hij hoorde dat er een Preventief medisch onderzoek (PMO) zou worden aangeboden door zijn werkgever, afvalinzamelaar Avri. “Het is fijn om te weten hoe ik en mijn team er fysiek en mentaal voor staan. En ik moet zeggen, het heeft best wel een impact op mij gehad.”
Zo werkt het PMO
ArboNed voert het PMO uit namens jouw werkgever. Een uitgebreid Preventief medisch onderzoek bestaat uit een online vragenlijst, een fysiek onderzoek en een persoonlijk advies(rapport). Als je werkgever heeft gekozen voor een ePMO is er alleen een online onderzoek.
De online vragenlijst
Je krijgt toegang tot een afgeschermd, online portaal waar jij je vragenlijst kunt invullen. Die gaat onder andere over jouw leefstijl en hoe je jouw fysieke en mentale gezondheid ervaart. Ook worden er vragen gesteld over je werkplek en werkomstandigheden. Het invullen duurt ongeveer 20-30 minuten.
De resultaten ontvang je direct, online in een persoonlijk rapport. Ook krijg je via de online portal advies en praktische tips hoe je jouw gezondheid kunt verbeteren en kunt voorkomen dat je ziek wordt.
Fysiek onderzoek
Het fysieke onderzoek duurt ongeveer 30-45 minuten en wordt uitgevoerd door een vitaliteits- en gezondheidsdeskundige. Inclusief de vragenlijst duurt het onderzoek dus zo'n 45-60 minuten. Het fysieke onderzoek bestaat uit een of meerdere van deze onderdelen. Welke onderzoeken jij precies krijgt, is afhankelijk van het bedrijf waar je werkt, de functie die je hebt en de keuze van je werkgever. Vaak vindt het fysieke onderzoek plaats bij jouw bedrijf.
Alle deelnemers krijgen direct na het fysieke onderzoek een persoonlijk adviesgesprek. Loop je een verhoogd gezondheidsrisico? Dan besteedt de vitaliteits- en gezondheidsdeskundige hier extra aandacht aan. De concrete tips en adviezen die je krijgt, helpen te voorkomen dat je (langdurig) ziek wordt.
PMO in video
In deze korte video zie je precies wat een vitaliteits- en gezondheidsdeskundige van ArboNed doet tijdens het PMO.
Waarom zou je meedoen?
Vraag je aan mensen wat ze het belangrijkst vinden in hun leven, dan staat ‘gezondheid’ over het algemeen hoog op de lijst. Maar waar we bijvoorbeeld onze auto wel jaarlijks laten checken, vergeten we soms goed voor onze eigen gezondheid te zorgen. De meeste mensen staan hier pas bij stil als er al iets aan de hand is, terwijl je veel negatieve gezondheidseffecten kunt voorkomen door bewust bezig te zijn met je eigen gezondheid en leefstijl. Een Preventief medisch onderzoek is dan een mooie eerste stap.
De voordelen op een rij
- Meedoen is gratis en vrijwillig.
- Het PMO geeft je onder andere inzicht in hoe je je voelt, je energieniveau, je leefstijl, je werkvermogen en arbeidsgerelateerde gezondheidsrisico’s.
- Doordat je een persoonlijk adviesgesprek krijgt op basis van de resultaten uit jouw onderzoek, biedt het PMO naast inzichten ook oplossingen.
- Op basis van de uitslag krijg je concrete tips, adviezen en handvatten om je gezondheid, vitaliteit en leefstijl te kunnen verbeteren.
- Doordat je bewust bezig bent met je gezondheid en leefstijl, kan de kans dat je ziek wordt, afnemen.
- Individuele gegevens worden niet gedeeld met je werkgever, dus je privacy is gewaarborgd.
Zo zit het met je privacy
Vertrouwelijkheid speelt een belangrijke rol. Je moet je namelijk vrij voelen om eerlijk te antwoorden op alle vragen. Daarom maken wij afspraken met je werkgever om jouw anonimiteit en privacy te garanderen.
De groepsrapportage
Naar wens ontvangt je werkgever (als er minstens 15 deelnemers zijn aan het PMO) een groepsrapportage. Hierin staan aanbevelingen voor jouw werkgever over onder andere de arbeidsomstandigheden. Misschien moeten de werkplekken worden aangepast, of moeten er bepaalde trainingen worden gegeven bij jou op het bedrijf. In de rapportage staat niets dat terug te voeren is op specifieke werknemers. Je privacy is te allen tijde geborgd.