Geslaagde kennissessie over een gezond en vitaal bedrijf

Regio
Arnhem
10 juli 2024 bijgewerkt
Kennissessie Arnhem

Mensen die goed in hun vel zitten, hebben daar zowel privé als op het werk voordeel van. Ze zijn minder snel gestrest, hebben meer energie en melden zich minder vaak ziek. Da’s belangrijk in deze krappe arbeidsmarkt. Maar hoe stimuleert u een gezonde leefstijl onder uw werknemers? Tijdens de kennissessie in Arnhem kregen deelnemers antwoord op deze vraag.

Noodklok

De kennissessie vond plaats in een week waar organisaties als het KWF en het Diabetes Fonds alarm slaan. Door een ongezonde leefstijl leven Nederlanders korter in goede gezondheid en hebben vaker chronische aandoeningen. Die ongezondheid heeft ook zijn effect op de werkvloer, want het (langdurend) verzuim – en daarmee de personeelstekorten – neemt toe. 

Interactieve sessie

Hoe kan ik als werkgever mijn werknemers stimuleren om meer te bewegen? Hoe kan ik signalen van dreigend verzuim door psychische klachten bij mijn werknemers herkennen? Het zijn een aantal van de vragen die deelnemers stelden in de kennissessie, waar volop ruimte voor interactie was. Maar bovenal ontvingen de deelnemers praktische tips en handvatten voor een gezond en vitaal bedrijf, vaak gestaafd met voorbeelden. Onder meer uit de spreekkamer van bedrijfsarts Huriye Yildaz.

RI&E als basis voor een gezond bedrijf

De vitaliteit- en gezondheidsdeskundige bij ArboNed begon daarbij met de basis: zorg er met de wettelijk verplichte Risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) voor dat de gezondheidsrisico’s in het bedrijf worden geïnventariseerd.  

Die risico’s, zoals bijvoorbeeld langdurig werken achter een beeldscherm of zwaar tillen, vormen vervolgens de input voor het Preventief medisch onderzoek (PMO). Dat is een gezondheidscheck waarmee inzicht wordt verkregen in de gezondheidsrisico’s- en klachten van werknemers. Met de uitkomsten kunnen werkgevers, net als het bedrijf Batenburg Beenen, gericht aan de slag met de gezondheid en vitaliteit van hun werknemers. 

Praktische tips

De tips hielden niet op bij de RI&E en het PMO. Zo ging de vitaliteit- en gezondheidskundige in op het belang van het betrekken van werknemers bij de organisatie van het PMO. Zo is de kans groter dat zij het PMO niet als een verplichting zien, maar vooral als blijk van waardering van hun werkgever. En dus meedoen. Meedoen konden de deelnemers ook. Onder meer door hun bloeddruk en cholesterol te laten meten. Die meting is één van de onderdelen van het PMO.

Bezoekers van de kennissessie doen mee aan de health check

Mentale gezondheid

De kennissessie reikte verder dan de fysieke gezondheid van werknemers. Want een gezond bedrijf draait ook om mentale gezondheid en een sociaal veilige werkomgeving. Ga maar na: bijna een kwart van het verzuim in 2023 werd veroorzaakt door stressgerelateerde klachten. Er was daarom veel aandacht voor werkstress. Hoe ontstaan stressklachten, hoe kunt u ze signaleren? En hoe kunt u werken een veilige sfeer op de werkvloer? 

Direct aan de slag 

Aan deelnemers die nog geen plannen voor een PMO hebben, bood de vitaliteit- en gezondheidsdeskundige laagdrempelige tips voor een gezond en vitaal bedrijf. Begin eenvoudig, houd het positief En blijf in gesprek met uw medewerker: waar hebben zij behoefte aan? Zo kunnen de deelnemers direct aan de slag met het stimuleren van een gezonde leefstijl binnen hun bedrijf.