Promotieonderzoek - Betere uitkomsten bij borstkankeroperaties dankzij quilten
Bedrijfsarts in opleiding bij ArboNed Britt ten Wolde promoveerde afgelopen maand met haar proefschrift ‘Complications following breast cancer surgery - Riskfactors and prevention’ aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. In haar proefschrift geeft zij een overzicht van de complicaties na borstkankerchirurgie en manieren om ze te voorkomen.
Uitkomsten promotieonderzoek
Bij een kwart van alle borstkankeroperaties ontstaan complicaties, waarbij seroom verreweg het meeste optreedt. Seroom is wondvocht dat zich ophoopt in een holte onder het wondgebied. Uit het promotieonderzoek van Britt ten Wolde blijkt dat seroom voorkomen kan worden door quilten, een hechttechniek waarbij de chirurg de holte onder de wond dichtmaakt met naald en draad. Een drain is dan niet meer nodig.
Voordelen voor de patiënt
Dat complicaties voorkomen kunnen worden, heeft grote voordelen voor patiënten. Vrouwen hoeven minder vaak terug te komen naar het ziekenhuis, de opname is korter, het herstel gaat sneller en vrouwen kunnen vlotter verder in hun behandeltraject. Een ander voordeel van quilten is dat het een drain overbodig maakt. Een drain veroorzaakt pijn en is onprettig.
Gezondheid bevorderen
Britt ten Wolde is werkzaam bij ArboNed als bedrijfsarts in opleiding en werkte voordat zij bij ArboNed in dienst kwam jaren in de chirurgie. Hoewel haar onderzoek niet gaat over werkhervatting na ziekte, ziet zij wel raakvlakken met haar werk in de bedrijfsgeneeskunde.
Britt ten Wolde: “De insteek is hetzelfde. Je wilt de negatieve effecten van het ziek zijn beperken en de gezondheid bevorderen. Als we de complicaties van operaties kunnen terugdringen, heeft dat een positief effect op het dagelijks functioneren waaronder de terugkeer naar werk. Een van de stellingen in mijn proefschrift is dat chirurgische ervaring waardevol is in de bedrijfsgeneeskunde.
In mijn werk als bedrijfsarts bij ArboNed begeleid ik mensen die ziek zijn terug naar werk. Regelmatig zijn dat mensen die een operatie hebben gehad. Ik kan hen beter helpen omdat ik weet wat de signalen en de rode vlaggen zijn bij het herstel na een operatie. Ik zie dat mensen graag weer aan het werk willen na ziekte. Maar vaak weten ze niet hoe ze het aan moeten pakken. Ze weten niet zo goed wat ze wel en niet mogen en naar welke signalen ze moeten luisteren. Door hen -liefst vanuit het ziekenhuis al- goed voor te lichten, adviezen mee te geven en verwachtingen te managen, kunnen we de terugkeer naar het dagelijks functioneren en naar werk bespoedigen.”