Telewerken? ArboNed-ergonoom Esther Graaff-Visser vertelt in Weekblad deGouda over de werkplek

Regio
Leiden
flexplek

Weekblad deGouda gaat in op het begrip "telewerken". Dit betekent volgens TNO: “arbeid die op afstand van de werk- of opdrachtgever wordt uitgevoerd met behulp van informatie- en communicatietechnologie (ICT)". Het weekblad constateert dat werknemers steeds meer telewerken, ook in Gouda. Op de ergonomie van de werkplekken is nog wel wat aan te merken, valt te lezen. Wie is er verantwoordelijk voor een ergonomisch goede thuiswerkplek? ArboNed-ergonoom Esther Graaff-Visser deelt - als een van de geraadpleegde experts - haar visie in deGouda.

Lees het artikel

De regelgeving

Als een telewerkplek niet voldoet aan de basale eisen voor ergonomisch verantwoord meubilair, loopt de werknemer risico op fysieke klachten. Toch heeft de overheid de teugels wat laten vieren als het gaat om de Arboregels op dit gebied.

In het algemeen geldt bij telewerken dat een werkgever de thuiswerkplek niet hoeft te vergoeden wanneer het de wens is van de werknemer om thuis te werken. Dat is wel het geval als er op verzoek van de werkgever thuis wordt gewerkt.

De werkgever is overigens altijd verplicht om de werknemer attent te maken op de noodzaak van een verantwoorde werkplek die aan alle normen voldoet. Een goede voorlichting door de werkgever, eventueel in samenwerking met ArboNed, is daarbij van groot belang.