‘Verzuim door burn-out alarmerend’

07 november 2019 bijgewerkt

Psychische klachten en werkstress worden steeds vaker opgegeven als reden van verzuim en mensen met een burn-out blijven steeds langer thuis. Dat blijkt uit onderzoek van ArboNed. Directeur Reseach & Development Catelijne Joling van ArboNed noemt de stijging in BNR Beter 'alarmerend'.

‘Verzuim door burn-out alarmerend’

Beluister hier het interview met Joling.

ArboNed is een van de grootste arbodienstverleners van Nederland en houdt onder andere trends in het verzuim bij. Vorig jaar bleven werknemers met een burn-out gemiddeld nog 236 dagen thuis, dit jaar is dat gemiddeld 242.

'We zien met name dat het aandeel burn-out stijgend is. Dat vinden wij zelf alarmerend omdat dat een diagnose is waarmee mensen lang thuis zitten. Daar gaan heel veel kosten mee gepaard voor werkgevers en heel veel leed voor de mensen zelf, dus dat is wel een zorg', vertelt Joling. De kosten voor één burn-out lopen gemiddeld gezien op tot ongeveer 60 duizend euro.

Risico's tijdig signaleren

Om het verzuim door stress of een burn-out tegen te gaan moet volgens Joling vooraf worden gesignaleerd waar de risico's op het verzuim zitten. 'Het is vooral van belang dat we risico’s met name in het werk tijdig signaleren. Als mensen zich eenmaal ziek melden, is het al te laat. Stress of een burn-out ontstaan niet van de een op de andere dag. Je hebt niet voor niets preventief-medische onderzoeken waarmee je zowel persoonlijke risico's als werk gerelateerde risico’s kunt signaleren zodat je op tijd kunt ingrijpen.'

Bron: BNR Nieuwsradio

Meer weten over stress en psychische klachten

Gerelateerde nieuwsberichten

teaser_Bed
05 januari 2022

Verzuim verlagen

Lees meer
Plan van aanpak bij verzuim
21 november 2022

Tips voor het opstellen van het Plan van aanpak bij verzuim

Lees meer
6 tips bij het opstellen van een verzuimbeleid
01 november 2022

6 tips bij het opstellen van een verzuimbeleid

Lees meer